Ured za reviziju

Preko grantova donirano više od 66 mil. KM, nema izvješća kako je novac potrošen

Preko grantova donirano više od 66 mil. KM, nema izvješća kako je novac potrošen
06.01.2017.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

Više od 66 milijuna maraka državne vlasti u BiH podijelile su raznim institucijama i udrugama u vidu grantova s ciljem financiranja njihovih aktivnosti u razdoblju od 2014. do 30. rujna 2016. godine, piše Večernji list BiH.

Nije bilo nadzora

Grantovi su u najvećem dijelu dodjeljivani za različite namjene, kao i za sufinanciranje projekata kulture, sufinanciranje sportskih manifestacija, programa povratka izbjeglica, rješavanje problema Roma, poboljšanje učinkovitosti rada sudova i tužiteljstava, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu… Sve to ne bi bio problem da revizori nisu utvrdili kako većina bh. institucija koje su davale takve financijske donacije nije uopće vodila nadzor u što su one zapravo i jesu li namjenski utrošene za one ciljeve koji su navedeni u zahtjevu. Iako je u 2016. godini nadzor nad trošenjem doniranog novca u vidu grantova pojačan, kao i kriteriji za njegovu dodjelu, ipak je on i dalje slab s obzirom na to koliko se novca iz proračuna daje. Revizori napominju da unatoč činjenici da je većina dodijeljenih sredstva u 2016. godini u propisima i kako su utvrđeni mehanizmi kontrole utroška sredstava, kao i obveze izvješćivanja korisnika o namjenskom utrošku grant sredstava, konstatirano je da institucije nisu u svim slučajevima uspostavile nadzor na korištenjem grant sredstava koji bi bio u funkciji namjenskog utroška. “Izvješća korisnika većinom prikazuju aktivnosti i namjenu za koje su utrošena dodijeljena sredstva, uz dokumentaciju koja isto dokazuje, ali bez navođenja efekata koji su postignuti tim aktivnostima i koji doprinose postignuću određenih ciljeva.

Probleme istražiti

Ni institucije nisu uspostavile zahtjeve korisnicima za izvješćivanje koje je usmjereno na prikaz postignuća rezultata i ciljeva. Institucije su više fokusirane na evidencije o dostavi izvješća nego na suštinsku analizu sadržaja samog izvješća, namjenskog utroška, ostvarenih rezultata i postignutih ciljeva. Sve navedeno je ukazivalo na to da postoje problemi u upravljanju grantovima. Iste je potrebno dodatno istražiti i rasvijetliti, a sve s ciljem da se doprinese učinkovitijem upravljanju grantovima i stvaranju boljih uvjeta za ostvarivanje ciljeva za koja su i dodijeljeni grantovi i učinkovitijem korištenju ionako ograničenih proračunskih sredstava”, napominje revizori u svom izvješću koje je izišlo prije nekoliko dana. Zbog svega traže od Vijeća ministara BiH da dodjelu grantova iz sredstava pričuve zasniva na transparentno utvrđenim kriterijima, koristi u iznimnim i hitnim slučajevima i osigura nadzor nad namjenskim utroškom sredstava. Od Ministarstva financija i riznice BiH traže da se preispitaju postojeći propisi koji definiraju grantove s ciljem osiguravanja uvjeta za jasno i pouzdano evidentiranje izdataka za grantove. “Ovo se prije svega odnosi na jasno definiranje razlike između granta, transfera, subvencija... i preispitivanje knjigovodstvenog evidentiranja određenih izdataka na grantovima koji nemaju klasičan karakter granta”, ističu revizori. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.