Drugi krug pregovora

Pregovori o Mostaru će se nastaviti, pozvat će se i stručnjaci za Ustav

Foto: Željko Milićević
Foto: Željko Milićević
Foto: Željko Milićević
13.03.2018.
u 15:55
SBB ima novi model, kao i SNSD i SDS, te smo s toga zaključili da se za sljedeći sastanak dostave svi ti modeli i krenemo u raspravu što je to zajednički nazivnik o kojem se možemo dogovoriti, da ovaj proces ne prekidamo i idemo u pravcu održavanja izbora za Grad Mostar", kazao je Džeba.
Pogledaj originalni članak

Drugi krug pregovora parlamentarnih stranaka o provedbi presude Ustavnog suda BiH iz 2010. godine, koja se odnosi na Statut Grada Mostara i održavanje lokalnih izbora, održan je danas u zgradi Vijećnice. Dogovoreno je da se sastanci nastave uz konkretiziranje modela i pronalaženje zajedničkog nazivnika prihvatljivog svima, piše Klix.ba. 

Sastanku su nazočili predstavnici HDZ-a, HDZ 1990, SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a, BPS-a, SNSD-a i SDS-a. 

Damir Džeba, predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH, domaćin današnjeg sastanka, nakon završetka kazao je da je sastanak održan u okviru dogovora prvog sastanka iz Hotela Bristol.

"U organizaciji ovog sastanka napravljena je jedna prezentacija koja je imala svoj kronološki slijed i prezentirala sve modele izmjena Izbornog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH koji su stavljani u proceduru, ali i one koji su nama osobno dostavljeni u pripremi ovog sastanka. SBB ima novi model, kao i SNSD i SDS, te smo s toga zaključili da se za sljedeći sastanak dostave svi ti modeli i krenemo u raspravu što je to zajednički nazivnik o kojem se možemo dogovoriti, da ovaj proces ne prekidamo i idemo u pravcu održavanja izbora za Grad Mostar", kazao je Džeba.

Džeba je kazao kako je bilo dosta govora o modelu koji su u sebi uključivali izbor dogradonačelnika, o modelu za koji su neke stranke smatrale da su neustavni, a druge da su ustavni. Zaključak je da na sljedeći sastanak budu pozvani i stručnjaci ustavnog prava koji bi pregovaračima pomogli u vezi okvira koji je trebao i danas biti napravljen.

"Trenutno je na stolu šest modela, četiri koja smo danas prezentirali i dva koja su danas spomenuta. Opet je bilo sporno jesu li neka rješenja u skladu s Ustavom, nismo mi ovdje svi pravni eksperti, trebamo zatražiti i tu vrstu pomoći da se ne bismo iscrpljivali kad netko kaže da je njegov model ustavan, a neki drugi nije", izjavio je Džeba.

Rečeno je da u razgovorima dominira dobra atmosfera, da će izbori sigurno biti, a da su problemi interpretacije različitih rješenja. Sporne su teme izbora dogradonačelnika i tretmana Središnje zone. 

Dogovoreno je da se naredni sastanak organizira ponovno u Vijećnici za petnaest dana, a domaćinstvo je ponudio SDP.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.