posjetu NATO stožeru

Predstavnici NATO-a podržali napredak BiH u provedbi aktivnosti iz programa IPAP

Predstavnici NATO-a podržali napredak BiH u provedbi aktivnosti iz programa IPAP
24.03.2017.
u 17:59
Pogledaj originalni članak

Izaslanstvo BiH, predvođeno zamjenikom ministra vanjskih poslova Josipom Brkićem, boravi u dvodnevnom radnom posjetu NATO stožeru u Bruxelessu, o temi "Procjena individualnog partnerskog akcijskog plana (IPAP) BiH - 2016".

U izaslanstvu BiH uime Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH su bili zamjenik ministra obrane BiH Sead Jusić, pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, pukovnik Mirsad Čaluk, te šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Alija Kožljak i zamjenik šefa vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Velibor Purković.

Individualni partnerski akcijski plan (IPAP) predstavlja najviši oblik suradnje NATO i BiH u NATO integracijskom procesu BiH, a tim planom je obuhvaćena suradnja po političkim i sigurnosnim pitanjima, obrambenim i vojnim, te pitanjima administracije, zaštite klasificiranih informacija i resursa.

Jučer je održan sastanak na razini Povjerenstva Sjeveroatlantskog saveza u formatu zamjenika veleposlanika (Deputies Committee), tijekom kojeg su razmijenjena stajališta i raspravljano je o svakoj točki dokumenta "Procjena individualnog partnerskog akcijskog plana (IPAP) BiH - 2016", koji je odobrila Sigurnosno povjerenstvo za partnerstvo i suradnju.

Izaslanstvo BiH je prezentiralo napredak BiH po svim oblastima, s posebnim naglaskom na obrambene aktivnosti: doprinos BiH međunarodnom miru i sigurnosti, implementaciju Pregleda obrane, Plana modernizacije i ispunjavanje preuzetih Partnerskih ciljeva.

Predstavnici NATO i partnerskih zemalja su podržali napredak BiH u implementaciji aktivnosti iz programa IPAP i izrazili spremnost za nastavak suradnje i pružanje pomoći u provedbi Plana modernizacije, te je zaključeno da je to tema o kojoj se u narednom razdoblju treba više razgovarati.

Za drugi dan posjeta predviđeni su bilateralni sastanci izaslanstva BiH s pomoćnikom generalnog tajništva NATO-a za sigurnosnu politiku i političke poslove, te sa izaslanstvom Republike Slovačke pri NATO-u, izaslanstvom države koja je preuzela status Veleposlanstva za kontakt sa BiH za NATO integracije, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.