parlament fbih

Predstavnici branitelja obratili se zastupnicima

Predstavnici branitelja obratili se zastupnicima
26.09.2017.
u 14:20
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije BiH Mujo Aganović, uime prosvjednika iz tog udruženja koji su se mirno okupili ispred zgrade Federalnog parlamenta, obratio se zastupnicima Zastupničkog doma i zatražio povećanje mjesečnih naknada za tuđu njegu i pomoć stopostotnim ratnim vojnim invalidima.

Zatražio je također da budući federalni zakon o braniteljskim udruženjima od posebnog društvenog značaja omogući specifičan status i njegovom udruženju da bi samostalno moglo da se bori za interese članstva, a ne, kako je dodao Aganović, da to u njihovo ime čine druga udruženja.

Ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni najkasnije do 10. listopada prosvjednici će izaći na ulice i tamo iskazati nezadovoljstvo, najavio je.

Na početku obraćanja je Aganović tražio i da prosvjednicima pred zgradom bude dozvoljen ulazak u hol jer će, u protivnom, zbog vanjske hladnoće nastupiti posljedice po njihovo zdravlje i po dignitet Parlamenta, kako je kazao.

Nakon Aganovića, zastupnicima se obratio predstavnik asocijacije slijepih boraca Adnan Bašić i također naglasio da vlasti Federacije trebaju ispraviti dosadašnje statusne nepravde prema braniteljima. 

- Dajte nam mogućnosti, ništa što tražimo nije veliko - kazao je između ostalog Bašić naglašavajući da su danas pred zgradu Parlamenta došli ratni vojni invalidi u kolicima, neki od njih sa štakama, jer su tijekom rata, u borbi za Bosnu i Hercegovinu, izgubili dio tijela.

Nakon obraćanja dvojice predstavnika asocijacija ratnih vojnih invalida, zastupnicima je prikazan potresni videomaterijal o svakodnevnim teškim zdravstvenim nevoljama branitelja paraplegičara Esada Muse i Borisa Rajkovića te o potrebama za tuđu njegu i pomoć.

Jedan od prikazanih branitelja, kojem svakodnevno treba medicinski tretirati rane na koži zadobivne usljed umanjenog kretanja i ležanja, došao je danas u kolicima na prosvjed pred zgradu Parlamenta, rekao je Aganović.

Izrazio je uvjerenje da će Federalni parlament, svojim odlukama, izaći ususret braniteljima stopostotne invalidnosti.

Predsjedatelji Edin Mušić potom je proglasio pauzu u zasjedanju Zastupničkog doma da bi se u njenom tijeku, povodom braniteljskih zahtjeva, odnosno predloženih zaključaka sastatili Kolegij Doma i federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.