MAKEDONIJA:

Predsjednik Ivanov odbio prijedlog Mogherini da dodjeli mandat Zaevu

Predsjednik Ivanov odbio prijedlog Mogherini da dodjeli mandat Zaevu
03.03.2017.
u 08:10
Pogledaj originalni članak

Makedonski predsjednik George Ivanov odbacio je poziv visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federicke Mogherini da preispita odluku o dodjeljivanju mandata za sastav vlade i da ga dodjeli SDSM-u ili stranci koja je osigurala parlamentarnu većinu.

Ivanov je naglasio da, suglasno Ustavu, za mandatara za sastav nove vlade neće odrediti onog koji pregovara o platformi druge države kojom se ucjenjuje Makedonija, ugrožava suverenitet, neovisnost i unitarnost države, priopćeno je iz Ureda makedonskog predsjednika.

“S postizbornom platformom ruši se Ustav i Ohridski okvirni sporazum, a Makedonija se dovodi u stanje potčinjenosti i ovisnosti od druge države. Građani su na izborima glasali za europske reforme, a ne za postizbornu platformu druge države”, naglasio je Ivanov.

On je ukazao na odsustvo reakcije kojim bi bilo osuđeno ovakvo miješanje u unutarnje poslove Makedonije.

Mogherini je danas pozvala Ivanova da preispita odluku o dodjeljivanju mandata za sastav vlade i da je povuče u interesu svih građana, kao i da u skladu s Ustavom povjeri mandat kandidatu stranke koja ima većinu u parlamentu.

Ona je naglasila da u demokratskom svijetu ne postoji slučaj da parlamentarnoj većini bude uskraćeno pravo formirati vladu.

Osim Mogerini, poziv za preispitivanje odluke o dodjeljivanju mandata za sastav vlade makedonskom predsjedniku prethodno su uputili europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han i američki veleposlanik u Makedoniji.

Makedonski predsjednik jučer je odbio dati mandat za sastav nove vlade lideru SDSM-a Zoranu Zaevu, objašnjavajući da ga “savjest spriječava” da mandat za sastav nove vlade preda onima koji “ruše suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost Makedonije”.

Zaev je skupio potpise 67 od ukupno 120 zastupnika u Sobranju, parlamentu Makedonije.

Potpise su Zaevu dali i zastupnici iz tri političke stranke Albanaca – Demokratske unije za integraciju, pokreta “Besa” i Alijanse za Albance, koje su početkom siječnja u Tirani usvojile zajedničku platformu za pregovore o formiranju nove makedonske vlade.

Oni ovom platformom traže promjena Ustava radi uvođenja albanskog kao drugog službenog jezika, jednaku zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama i njihovo uključivanje u pregovore s Grčkom o rješavanju spora o nazivu Makedonija.

Tim dokumentom se traži i debata o himni, zastavi i državnom grbu Makedonije da bi državni simboli reflektirali multietničnost i etničku ravnopravnost.

Albanski premijer Edi Rama nazvao je platformu “povjesnom”.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.