SUTRA SVEČANOST

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović otvara Mostarski sajam

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović otvara Mostarski sajam
07.04.2014.
u 08:57
Kako se očekuje, razgovarat će o zajedničkim ciljevima, prije svega uključenju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, a onda i o unutarnjim problemima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina o provedbe reformi
Pogledaj originalni članak

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Republike Hrvatske Ivo Josipović susrest će se na marginama sajma gospodarstva koji se sutra otvara u Mostaru. Kako se očekuje, razgovarat će o zajedničkim ciljevima, prije svega uključenju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, a onda i o unutarnjim problemima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina o provedbe reformi. A upravo provedba presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu koči put BiH prema EU, kao i uspostava učinkovitog mehanizma koordinacije ove zemlje.

Odnosi Hrvata i Bošnjaka

Dvojica predstavnika će, očekuje se, razgovarati i o položaju Hrvata u BiH te kako popraviti hrvatsko-bošnjačke odnose. Dvojica predsjednika će tijekom sutrašnjeg dana obići i štandove u dva paviljona u kojima se održava sajamska manifestacija, te se obratiti na ceremoniji otvaranja. Predviđeno je da Gospodarski sajam u Mostaru otvorenim proglasi upravo hrvatski predsjednik. Na toj ceremoniji nazočnim uzvanicima i gostima obratit će se još gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Otvaranju manifestacije nazočit će veliki broj uzvanika iz Republike Hrvatske, predstavnici svih razina vlasti BiH, među kojima predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, članovi diplomatskog zbora u BiH te osobe iz javnoga života. Ceremoniju otvorenja sajma pratit će i oko stotinu akreditiranih novinara iz zemlje i svijeta, i tako iz ovoga grada u svijet poslati jednu pozitivnu priču. Prvog sajamskog dana bit će održana i konferencija “Podrška razvoju sustava dualnog obrazovanja u BiH”, u organizaciji Gospodarske komore Grada Mostara.

U sljedećih pet dana posjetitelji Mostarskog sajma moći će vidjeti manifestaciju sastavljenu iz četiri cjeline; opće sajamske manifestacije na kojoj će se predstaviti sve grane gospodarstva (oko 700 izlagača iz dvadesetak zemalja ), te tri podsajamske manifestacije Sajam turizma i Sajam knjige i grafičke industrije i Sajam informacijskih tehnologija.

Težak rad

Službeni dio manifestacije svakodnevno će pratiti i sadržajni kulturno-zabavni program s modnim i plesnim revijama, predstavljanjima knjiga, nastupima popularnih pjevača i plesača, kuhanje s poznatim osobama, natjecanje barmena i izbori ljepote.

“Organizacija ovogodišnje manifestacije zahtijevala je puno više truda nego prethodnih godina. Očekivali smo da će biti vrlo teško, ali nakon uloženog maksimuma, možemo biti sretni što smo i ove godine popunili sajamske kapacitete. Nadamo se da će Mostarski sajam dati jak poticaj poduzetnim ljudima u sklapanju novih poslovnih aranžmana i partnerstava - istaknula je direktorica Bošnjak.

Vrata sajma za posjetitelje svakodnevno će bit otvorena u 10 sati, a posjeti završavaju u 18.30 sati. Medijski pokrovitelj Mostarskog sajma je Večernji list izdanje za BiH.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

JM
jezero-matica
16:03 07.04.2014.

Ne vjerujte mu ni kad darove nosi!Sin Ravnatelja Golog Otoka se nije promjenio, njemu je interes Yugosvera,a ne Hrvatska i Hrvatski Narod u BiH!

marko Šević
11:41 07.04.2014.

Pa Gospodin Josipović, jedino sto zna i radi je organizacija raznih manifestacija, otvaranje izložbi, sudjelovanju na raznim promocijama. Pa i promociji do jučer ortodoksnom Ustaši Pilselu. Umjesto da utječe svojim autoritetom na poboljšanju sveopćeg stanja u zemlji.