“Predsezona u Dubrovniku mogla bi biti podbačaj za privatni smještaj”

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
“Predsezona u Dubrovniku mogla bi biti podbačaj za privatni smještaj”
07.06.2023.
u 11:22
Pogledaj originalni članak

Najavljuje se da bi ova turistička sezona mogla srušiti rekord turističke sezone 2018. koji je ogledni primjer svim ugostiteljima. Nino Dubretić, vlasnik agencije za iznajmljivanje za N1 govori o tome kakva je situacija s popunjenosti grada Dubrovnika i najavama za ostatak sezone.

“Sezona je kao i svaka dosad specifična. U ovu se sezonu ušlo s nestabilnostima – i dalje te nestabilnosti zbog rata u Ukrajini. S druge strane, narasle su cijene života. Pada i vrijednost britanske funte što je bitna informacija za nas u Duborvniku. Generalno vidimo da je to bolje u odnosu na 2022. Međutim, u usporedbi s 2019. mislim da su brojke na razini dubrovačkog aerodroma, ali i na razini Europe, ispod 2019. Konačne brojke bi značile da će ova sezona vjerojatno prebaciti u prihodu jer su iznajmljivači dizali cijene u odnosu na prošlu sezonu, da će visoka sezona biti iznad čak i 2019., ali ova predsezona bi mogla biti u određenom kontekstu podbačaj za privatni smještaj”, kaže vlasnik agencije za iznajmljivanje. 

Na pitanje o tome jesu li cijene u Dubrovniku realne s obzirom na inflaciju, Dubretić kaže: “Najljepša stvar kod formiranja cijene u ovoj našoj branši je što ovisi o ponudi i potražnji. Sva očekivanja koja ti sebi postaviš kad se dovedeš pred zid i vidiš da je to potencijalno 0, a ne 170 eura ili koja god cijena u privatnom smještaju, te svede na neke druge razine i moraš spustiti cijenu da bi uhvatio gosta. Cijenu ovdje formira gost”.

Hrvatima je Dubrovnik tijekom sezone često nedostižan. No, Dubretić kaže da se može naći povoljniji smještaj i u Dubrovniku: “Dubrovnik nije da generalno možeš smjestiti sve u isti koš. Van sezone kada nedostaje gostiju iznajmljvači idu sa svojim minimumom, dok će u vrhu sezone staviti cijene i iznad svojih očekivanja. Može se naći povoljnijeg smještaja i hrane i kave, ali Dubrovnik se nekako uvalio kao žrtveno janje apartmanizacije i svega što se dogodilo u Hrvatskoj u zadnjih 10 godina. Ali ne možemo generalizirati jer je svaki vlasnik apartmana vlastiti direktor i donosi vlastite odluke o vrijednosti svog apartmana. Ako je prazan, dobro promisli isplati li mu se više spustiti cijenu ili ostati prazan – i dobar dio njih spusti cijenu”.

N1

Kad je riječ o radnoj snazi, kaže: “Nedostaje nam radne snage. Izvozili smo radnu snagu u zapadnu Europu, a sada uvozimo ljude. Događa nam se normalan tok radne snage prema razvijenim zemljama kao što se već dogodio zemljama zapada”.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.