Sjednica u Sarajevu

Predloženo zapošljavanje 240 stručnih suradnika u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Predloženo zapošljavanje 240 stručnih suradnika u borbi protiv vršnjačkog nasilja
17.02.2016.
u 13:16
Pogledaj originalni članak

Na sjednici održanoj u utorak u Sarajevu Koordinacija ministara obrazovanja i znanosti u Federaciji BiH razmatrala je aktivnosti koje se provode na prevenciji i suzbijanju problema vršnjačkog nasilja.

Analizirana je mogućnosti zapošljavanja stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama Federacije BiH te je ocijenjeno kako bi realizacija tog zajedničkog projekta Zavoda i Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti trebala započeti što žurnije.

Riječ je o stručnom osposobljavanju oko 240 mladih pedagoga, psihologa, logopeda i drugih stručnih suradnika čijim bi se angažmanom unaprijedile postojeće aktivnosti koje se provode na prevenciji i suzbijanju vršnjačkog nasilja, priopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Na sjednici Koordinacije ministara prezentirana je i Informacija o usklađenosti obrazovnih politika u F BiH, koju je izradilo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, javlja Fena. 

Informacija usporedno prikazuje podataka dostavljene iz šest županija o usklađenosti obrazovnih politika, a sa svrhom detaljne analize i ujednačavanja obrazovnih politika.

Predstavljeni su podatci o usklađenosti županijskih legislativa s okvirnim zakonima za sve razine obrazovanja, nastavnim planovima i programima za devetogodišnju osnovnu školu te gimnazije i srednje strukovne škole, iz kojih je vidljiva struktura nastavnih predmeta i fond sati po svakom predmetu, zatim podatci o restrukturiranju nastavnih planova i programa u smislu uvođenja novih predmeta ili tematskih cjelina te o zastupljenosti stranih jezika u školama koji se izučavaju kao prvi ili drugi strani jezik i fond sati sa svaki strani jezik i mišljenja o eksternoj maturi i načinu uvođenja iste u osnovne i srednje škole.

Koordinacija je zauzela zajedničko stajalište da se ova informacija predloži za razmatranje na sljedećoj sjednici Konferencije ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini, s inicijativom za izmjenama okvirnog nastavnog plana za devetogodišnje osnovno obrazovanje, kao preduvjeta za daljnje uspješno provođenje reformskih aktivnosti u obrazovanju u Federaciji BiH, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, a u konačnici u svrhu stvaranja preduvjeta za brže uključivanje naše zemlje u Europsku uniju, navodi se u priopćenju.

Ministri obrazovanja pozdravili su donošenje novog pravilnika u SŽ prema kojem učenici osnovnih škola na ekskurziju mogu putovati samo na teritorij BiH te preporučili uvođenje ovakvih rješenja i u drugim županijama, odnosno cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine.

Također, turističkim djelatnicima upućen je poziv da povoljnim cijenama i aranžmanima podrže realizaciju učeničkih ekskurzija, škola u prirodi, izleta i studijskih posjeta na području BiH.

Sjednici Koordinacije ministara obrazovanja i znanosti, kojom je predsjedavala federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović, nazočili su ministar obrazovanja USŽ Adis Muharemović, ministar SŽ Elvir Kazazović, ministar HNŽ-a Rašid Hadžović, ministar obrazovanja ZDŽ Mensur Sinanović, ministar obrazovanja TŽ Zlatan Muratović, ministar obrazovanja BPŽ Damir Žuga te predstavnik SBŽ.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.