Dr. Mario Kordić

“Prebrodimo teške dane, pružimo priliku mladima i uživajmo u ljepšem gradu”

12.12.2020.
u 10:07
Pogledaj originalni članak

Sveučilište u Mostaru dodijelilo je Domu zdravlja Mostar Povelju za doprinos u radu, dok je njegovu prvom čovjeku, ravnatelju Mariju Kordiću Medicinski fakultet dodijelio plaketu za izniman doprinos ovoj obrazovnoj instituciji. - Veliko je zadovoljstvo biti osoba koja može doprinijeti razvoju, kako Sveučilišta i Medicinskog fakulteta tako i mladima koji se obrazuju da bi sutra bili uspješni u onome što vole i žele raditi. Primijetio sam da ako mladima pružimo priliku i iskreno im pomognemo u njihovim namjerama, to urodi plodom - kazao nam je na početku razgovora ravnatelj Doma zdravlja Mostar dr. Mario Kordić.

Niz pozitivnih priča

Suradnja Doma zdravlja i mostarskog Sveučilišta ogleda se kroz još jednu u nizu pozitivnih priča. Kako bi djeca s poteškoćama u razvoju primila stomatološku uslugu, najprije se moraju uspavati jer teško surađuju. Zbog toga su ranije u Mostar dolazili kolege liječnici iz Italije kako bi pomogli raditi teške zahvate kod djece s poteškoćama u razvoju. Upravo je u tu priču bio uključen stomatološki tim Doma zdravlja, anesteziološki tim Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na čelu s dr. Zoranom Karlovićem, Medicinski fakultet Sveučilišta na čelu s dekanom Milenkom Bevandom i Gradski vrtići Mostar na čelu s ravnateljicom Danijelom Kegelj. - Ovaj problem godinama nije bio prepoznat u sustavnom financiranju. Nakon upućene inicijative Danijele Kegelj, a u suradnji s Domom zdravlja, Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar i Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, prema županijskom Zavodu zdravstvenog osiguranja uspjeli smo dugoročno riješiti ovaj zdravstveni problem. On više nije u domeni karitativnog rada kakav je bio ranije - objašnjava dr. Kordić. Rezultat upućene inicijative je potpisan ugovor između navedenih ustanova u vrijednosti od 300 tisuća maraka kroz koje je sustavno i dugoročno riješeno financiranje te usluge. Stomatološko liječenje sada je dostupno djeci s poteškoćama u razvoju koja dolaze ne samo iz Mostara nego iz cijele BiH i šire. Da Dom zdravlja Mostar izravno sudjeluje u doprinosu Sveučilištu, pokazuje i Studentska ambulanta, koja se brine za zdravlje više od 12 tisuća studenata ove obrazovne institucije. - Studentima su u ambulanti dostupne osnovne pretrage: pregled, nalaz krvi i urina, pregled specijalista, RTG snimka, previjanja, savjeti o prehrani i drugo. Svi studenti mogu se obratiti osoblju ambulante za pomoć, no prvenstveno je namijenjena onima s prebivalištem izvan Mostara - navodi Kordić.

U ambulanti, osim navedenih usluga, studenti mogu dobiti i savjet psihologa, psihološku procjenu i usluge psihoterapije. Dr. Kordić navodi i kako se uskoro planira modernizacija i širenje kapaciteta ove ustanove. Dio modernizacije je uspostavljena stomatologija koja je ostvarena u suradnji s Medicinskim fakultetom, a čije su usluge dostupne svim studentima. Dr. Kordić naglašava i važnost rješavanja problema kroz sustavnije prijavljivanje studenata koji dolaze izvan Bosne i Hercegovine.

- Iako im je Dom zdravlja Mostar uvijek na raspolaganju, želimo riješiti taj problem kako bi studenti koji dolaze izvan BiH stekli sva prava u liječenju koja im pripadaju - dodaje dr. Kordić. Kada je riječ o pandemiji koronavirusa, dr. Mario Kordić ističe kako je proteklih nekoliko mjeseci u zdravstvenom sustavu teško raditi. - Jedan od razloga je teška borba s pandemijom koronavirusa o kojem vrlo malo znamo. Drugi razlog je nekoordinacija Federacije BiH, Hercegovačko-neretvanske županije i Grada Mostara. Iako mjesecima pokušavamo sve uraditi kako treba, puno je toga što nam otežava situaciju i gdje sami sebe podapinjemo - naglašava dr. Kordić. No, ističe odličnu suradnju s Domom zdravlja Stari grad, s kojim je osnovan zajednički febrilni punkt u Rodoču za COVID-pozitivne pacijente u cilju lakšeg pristupa liječničkom pregledu. To je samo jedan od projekata ostvarenih u mandatu dr. Marija Kordića.

- Praksa nam je da početkom svake godine donesemo plan rada, analiziramo potrebe, odaberemo, a potom se i prijavimo na strateške projekte - objašnjava dr. Kordić i navodi neke od značajnijih projekata u četverogodišnjem mandatu, kao što su nabava ultrazvučnih aparata, centralne sterilizacije i nabava novog rendgen-uređaja.

Borba za bolji Mostar

- Naglasio bih jedan od važnijih projekata - IPA nabavu koja se manifestirala kroz međunarodnu prekograničnu suradnju Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Dom zdravlja Mostar bio je lider, nositelj tog projekta - kaže dr. Kordić. Riječ je o projektu vrijednom 940 tisuća eura koji uključuje nova, modernizirana vozila, obuke za više od 500 ljudi koji će se u Domu zdravlja educirati za prvu pomoć, primjerice, medicinski laici, profesori tjelesnog odgoja. Dr. Kordić objašnjava kako će se, u okviru tog projekta, na gradskim ulicama instalirati AED (vanjski automatski defibrilator). - Svakome se može dogoditi da se zatekne kraj osobe kojoj treba pomoć na ulici. Ako netko pored vas izgubi svijest, prestane disati, ovaj aparat može mu pomoći – naglasio je dr. Kordić te dodao kako je specifično i to što će pri svakom korištenju aparata liječnici odmah dobiti informaciju i vozilo Hitne pomoći bez poziva ide na lice mjesta. - Svi projekti su provedeni u cilju poboljšanja našeg sustava - zaključuje dr. Kordić. Dr. Mario Kordić ove je godine nositelj liste HDZ-a BiH na lokalnim izborima za Grad Mostar. Iako ga mnogi građani smatraju jednim od brojnih medicinskih heroja u vremenu koronakrize, on svoju ulogu u poboljšanju grada vidi vrlo jednostavnom.

- Trebamo se presložiti i na prava mjesta staviti prave ljude, a time i mlade. Tek tada možemo imati puno funkcionalniji sustav - naglašava dr. Kordić i dodaje: - Želim živjeti u gradu ljubavi, sloge, jednakosti, dobrote i međusobne pomoći, u gradu čistih ulica, riješenog parkinga, komunalnih i ostalih problema. No, osim navedenog, za početak treba riješiti najveći problem, zaključuje dr. Kordić – stabilizirati situaciju s koronavirusom, bezbrižno vratiti djecu u parkove, učenike u školske klupe, građane na njihova radna mjesta i konačno se vratiti normalnom životu na koji smo se naviknuli. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.