nazire se popis

Poznati uvjeti koje će MMF tražiti od BiH za 1,4 milijarde KM novih zaduživanja

Poznati uvjeti koje će MMF tražiti od BiH za 1,4 milijarde KM novih zaduživanja
18.11.2020.
u 21:38
Vjerojatno ćemo u narednim mjesecima imati naznake ili potvrdu novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), u iznosu preko milijardu KM, koji bi se realizirao u okviru redovitih tranši tijekom par godina
Pogledaj originalni članak

Kako rastu potrebe za zaduživanjem BiH kod najvećih međunarodnih financijera tako se pooštravaju i kriteriji po kojima se sredstva mogu dobiti. Već se nazire popis uvjeta koje će MMF postaviti pred Vijeće ministara BiH za velikih 1,4 milijardu KM sredstava.

Vjerojatno ćemo u narednim mjesecima imati naznake ili potvrdu novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), u iznosu preko milijardu KM, koji bi se realizirao u okviru redovitih tranši tijekom par godina, rekao je za Klix.ba ekonomski analitičar Admir Čavalić.

"Potreba za dodatnim zaduženjem postoji, razumijevajući da smo u recesiji od 6.5 posto, što znači da dolazi do drastičnog pada proračunskih prihoda. Vlade će imati poseban problem sa servisiranjem svojih obveza već početkom naredne godine, tako da očekujem da će kreditna sredstva biti dostupna najkasnije do kraja prvog tromjesečja iste, u skladu s tempom pregovora, a kako bi se održala fiskalna stabilnost i sačuvao socijalni mir. Ono što je posebno važno u čitavoj priči jeste uvjetovanje MMF-a", kaže Čavalić.

Za razliku od instrumenta brzog financiranja koji je bio izvanredan dodaje on, bez namjene, uz prešutni uvjet oko monetarne politike, novi aranžman podrazumijeva definiranje niza uvjeta za domaće donositelje odluka, posebno na entitetskoj razini. 

"Vjerojatno da će MMF insistirati na provođenju ranije usuglašenih reformi, ali i na nekim drugim mjerama koje uključuju fiskalnu disciplinu, restruktuiranje javnih kompanija, refomu velikih socijalnih sustava i slično. Pritom bi bilo dobro dodati i nove uvjete koji bi se odnosili na unaprjeđenje konkurentnosti domaćeg gospodarstva u jeku pandemije. Ovo se može odnositi na ubrzavanje procesa digitalne transformacije, kao i na opću deregulaciju poslovanja", navodi on.

Sada je prava prilika da se iskoristi "fiskalna ranjivost" vlada kako bi se ubrzale potrebne ekonomske reforme, nastavio je. Zdravstveni sustavi trebaju biti poseban prioritet reformi i to shodno činjenici da imamo izuzetno loše odnose broja zaraženih i umrlih od aktualnog virusa.

"Ono što je također moguće izvesti jeste uključivanje više različitih političkih aktera u pregovore, a kako bi se što bolje ispunili određeni uvjeti", zaključio je Čavalić.

Naime, Vijeće ministara BiH planira od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zatražiti 1,4 milijarde KM, a ne milijardu kako se ranije spekuliralo.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.