Na 100.000 KM kredita tek oko 300 KM kamata godišnje

Povoljne kreditne linije Razvojne banke FBiH i poticajne mjere Vlade PŽ-a

Povoljne kreditne linije Razvojne banke FBiH i poticajne mjere Vlade PŽ-a
23.04.2022.
u 11:45
Pogledaj originalni članak

 

Razvojna banka Federacije BiH u suradnji s Vladom Posavske županije u Orašju organizirala je prezentaciju svojih kreditnih linija i poticajnih mjera Vlade PŽ-a za 2022. Zanimljiva tema okupila je stotinjak poduzetnika i obrtnika iz PŽ-a. Pozdravne riječi uputili su predsjednik Vlade PŽ-a Đuro Topić i gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić, piše Večernji list BiH.

Fiksna kamata od 2,5 posto

Kreditne linije Banke predstavili su predsjednica Uprave Mersiha Slipičević i članovi Uprave te rukovoditelj Poslovnice u Orašju Ivo Vincetić, koji je istaknuo kako PŽ posjeduje potencijal koji treba znati iskoristiti. - Poslovnica Razvojne banke u Orašju iznimno je važna i pogodna za domaće gospodarstvenike. Prednosti su velike jer za poljoprivredu nudimo fiksnu kamatu od 2,5 posto, za razliku od komercijalnih banaka i štedno-kreditnih zadruga koje su dosta nepovoljnije. Ovo ne govorim kako bih druge kritizirao, nego jednostavno da uputim na prednosti Razvojne banke - rekao je Vincetić, ujedno i predsjednik Udruge poslodavaca općine Orašje. Navodi kako uz poticajne mjere sufinanciranja s kamatama 80 - 90%, obrtnik, poljoprivrednik ili bilo koje malo poduzeće u PŽ-u na 100.000 KM kredita godišnje plati oko 300 KM kamata. - To su jako dobre mjere i to danas želimo prezentirati i na neki način zajednički promovirati gospodarstvo i specifičnosti naše Posavine - poručio je. Grad Orašje raspolaže s oko 300 poduzeća i oko 150 obrta, a posjeduje i komparativne prednosti koje gospodarski potencijal stavlja ispred drugih. U PŽ-u su tzv. ulazna vrata za veći dio Federacije, osobito za tuzlanski industrijski bazen, zatim poljoprivredu i proizvodnju hrane koja je posebno došla do izražaja u vrijeme velikih poremećaja u svijetu. O poticajnim mjerama Vlade PŽ-a govorio je Dragutin Živković, ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja, te iznio programe koji su ove godine u planu. – Na raspolaganju je grant za razvoj poduzetništva, kapitalni i grant za razvoj turizma od 1,550.000 KM te očekujem kako će u značajnoj mjeri olakšati poslovanje u jako teškoj 2022. Naglasak smo stavili na najizdašnije programe koji pokazuju najbolje rezultate kod gospodarstvenika. To je sufinanciranje kamata na razne kredite, u prvom redu investicijske, kapitalni grant potpore pri kupnji osnovnih sredstava u cilju ovladavanja novim tehnologijama, jačanja produktivnosti i konkurentnosti na tržištu. Naš interes je da svi programi doprinesu i novom zapošljavanju i otvaranju novih poduzeća ili obrta. Od ove godine imamo i kapitalni grant u Ministarstvu poljoprivrede, pa tako u proračunu PŽ-a dolazimo do značajnih sredstava, nešto manje od 4% ukupnog proračuna, što je vrlo izdašan iznos i PŽ stavlja na prvo mjesto u FBiH po izdvajanju u odnosu na županijski proračun. U PŽ-u je upravo na javnoj raspravi nacrt zakona o poticanju razvoja gospodarstva u kojem smo razradili niz novih poticajnih mjera - istaknuo je. Predsjednica Uprave Razvojne banke Mersiha Slipičević istaknula je kako je njihov dolazak u Orašje dokaz da RB misli i uvažava potrebe i zahtjeve gospodarstvenika u cijeloj FBiH, pa tako i u PŽ-u.

Strategija razvoja

- Pred gospodarstvenike smo iznijeli nove proizvode koji korespondiraju sa strategijom razvoja Federacije 2021. - 2027., a na liniji su razvojnih projekata. U prvom planu su povoljne kreditne linije s niskim kamatnim stopama i dugim rokovima otplate. Time pokazujemo kako uočavamo probleme i zapreke s kojima se gospodarstvenici suočavaju u poslovanju - poručila je.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.