počinju gužve

Povećan broj zahtjeva za izdavanje putovnica, čeka se 30 dana

Povećan broj zahtjeva za izdavanje putovnica, čeka se 30 dana
16.05.2016.
u 19:17
Oni kojima je hitno potrebna putna isprava mogu je dobiti za 72 sata, ali to iznosi dodatnih 200 maraka
Pogledaj originalni članak

Broj zahtjeva za izdavanje putovnica znatno se povećava u razdoblju svibanj - srpanj zbog sezone godišnjih odmora. Stoga iz MUP-a Sarajevske županije sugeriraju građanima da prekontroliraju rokove važenja ovih dokumenata i na vrijeme pokrenu proceduru njihove zamjene ili izdavanja novih. Ovo se posebno odnosi na učenike završnih razreda koji planiraju odlazak na ekskurziju.

- Građani trebaju imati u vidu da je zakonski rok za izdavanje putnih isprava u redovitoj proceduri 30 dana. Za one kojima je hitno potrebna putovnica dana je mogućnost da zatraže izdavanje u roku kraćem od propisanog, točnije, u roku do 72 sata od trenutka podnošenja zahtjeva. U ovom slučaju potrebno je izdvojiti dodatnih 200 maraka, osim u slučajevima liječenja u inozemstvu, bolesti i smrti člana uže obitelji, kada je cijena ista kao u redovitom postupku – kazala je za Faktor Sanja Petrović, direktorica Uprave administracije i podrške u MUP-u SŽ.

A, cijena u redovitom postupku ovisi od dobi podnositelja zahtjeva. Tako za putovnicu za punoljetne građane s rokom važenja deset godina treba izdvojiti 50 maraka, dok je cijena putnih isprava za djecu od tri do 18 godina 40 maraka i važenje mu je pet godina. Djeci koja nisu navršila tri godine putovnica vrijedi tri godine i iznosi 30 maraka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.