Podrhtavanje tla

Potres oštetio dimnjak škole u Zenici, manje štete zabilježene i na kućama, zgradama...

Potres oštetio dimnjak škole u Zenici, manje štete zabilježene i na kućama, zgradama...
17.08.2018.
u 08:10
Pogledaj originalni članak

Potres jačine 4,1 stupanj po Richteru s epicentrom kod Zenice, točnije u naselju Lokvine, u srijedu navečer osjetio se na širem području središnje Bosne. Kako je priopćeno iz Europsko-mediteranskog seizmičkog centra, potres je zabilježen na dubini od 10 kilometara, dok je intenzitet iznosio pet stupnjeva Mercallijeve ljestvice, zbog čega je bio izuzetno osjetan, piše Večernji list BiH.

Zveckanje posuđa...

Ovo jako podrhtavanje najviše je uznemirilo Zeničane koji su iz svojih domova, stanova, ugostiteljskih objekata... uznemireno istrčavali van. Prema informacijama iz zeničke policije, jači potres nije izazvao veće probleme u ovom gradu. Također, nije bilo problema ni u obje jame Rudnika mrkog ugljena Zenica gdje su odmah nakon potresa upućene policijske patrole. Prema riječima Džavida Aličića, ravnatelja Županijske uprave civilne zaštite, dan nakon potresa ipak je došlo do oštećenja na pojedinim objektima. - Dobili smo dojavu iz Srednje mješovite škole u Zenici kako im je oštećen dimnjak pa su nadležni iz Gradske uprave Zenica dobili zadatak izaći na teren te evidentirati i sanirati oštećenje. Što se tiče građanstva, dobili smo samo jednu obavijest o napuknuću na kući u Lokvinama, gdje je i bio epicentar, kao i iz Zavidovića. Naravno, sve to sada provjeravamo, pogotovo ovu dojavu iz Zavidovića, gdje nije bio ni epicentar - kazao je Aličić za Fenu te dodao kako nije bilo novih potresa. Potres se osjetio i na području Visokog, Kaknja, Žepča, Busovače... no nije bilo većih oštećenja.

U razgovoru s jednom Žepčankom doznali smo i da se u Žepču potres jako osjetio te da su u kućama padali i lusteri. - Potres se jako osjetio. Na svu sreću, nije trajao dugo. Kada je počelo tresti, na prvu nisam ni shvatila što se događa, samo sam čula zveckanje posuđa... dok je kod susjede pao luster - kazala je Žepčanka u razgovoru za Večernjak.

Kako se ponašati?

Inače, na području Bosne i Hercegovine godišnje se zabilježi do stotinjak potresa slabijeg i jačeg intenziteta. Iako nema točno određenog pravila kako se ponašati tijekom potresa, donosimo nekoliko savjeta koji mogu biti korisni.

Prije svega potrebno je stalno educiranje stanovništva i osposobljavanje operativnih snaga. Minimalno se krećite tijekom potresa. Nastojte što kraćim putem doći do najbližeg sigurnog mjesta. Ostanite u kući dok potres ne prestane, a zatim što mirnije iziđite na otvoreni prostor podalje od građevina. Barem za djecu nastojte ponijeti tople odjevne predmete i pokrivače. Potrebno je ponijeti dokumente, novac i lijekove. Najsigurnije je ostati na otvorenom dok se ne utvrdi koja je građevina sigurna.

Ako se pak nalazite u automobilu, potrebno je se brzo, ali sigurno zaustaviti i ostati u vozilu. Izbjegavajte zaustavljanje blizu ili ispod zgrade, drveća, nadvožnjaka i rasvjetnih stupova. Budite oprezni - nakon potresa moguća su oštećenja ceste, nadvožnjaka, mostova... •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.