pokretanje poslovnih djelatnosti

Potpora Federalnog zavoda za više od 2100 malih biznisa

Potpora Federalnog zavoda za više od 2100 malih biznisa
09.02.2024.
u 20:16
Najviše je poslovnih subjekata otvoreno u djelatnostima: poljoprivreda, trgovina i prerađivačka industrija.
Pogledaj originalni članak

Tijekom 2023. godine Federalni zavod za zapošljavanje realizirao je tri programa sufinanciranja samozapošljavanja kojima je podržano pokretanje poslovnih djelatnosti, tj. registracija biznisa za mlade, žene, razvojačene branitelje, ali i ostale kategorije nezaposlenih osoba. To su program sufinanciranja samozapošljavanja “Startup 2023.”, program “Startup - druga prilika 2023.” i Program sufinanciranja samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede 2023.

U okviru navedenih programa zaključen je 2141 ugovor s nezaposlenim osobama koje su uz financijsku podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje registrirale svoj biznis, tj. poslovni subjekt. Najviše je poslovnih subjekata otvoreno u djelatnostima: poljoprivreda, trgovina i prerađivačka industrija. U okviru novoosnovanih poslovnih subjekata sufinancirano je dodatno zapošljavanje 333 osobe te su ukupno ovim programima obuhvaćene 2474 osobe, i to 55% muškaraca i 45% žena, a u tu svrhu su ugovorena sredstva u iznosu od 16,8 milijuna KM.

Promatrajući dobnu strukturu osoba zaposlenih kroz navedene mjere, mladih je 28%, a isto toliko je i osoba dobi od 30 do 40 godina, dok je starijih od 40 godina 44%. Analizirajući razdoblje nezaposlenosti, 49% osoba je prije pokretanja biznisa bilo nezaposleno više od 12 mjeseci, a u prosjeku 42 mjeseca, što ukazuje na činjenicu da gotovo polovina obuhvaćenih osoba spada u dugotrajno nezaposlene osobe, čija je nezaposlenost prekinuta zahvaljujući mjerama Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Federalni zavod za zapošljavanje nastavlja s realizacijom mjera aktivne politike zapošljavanja te će u ovoj godini objaviti nove pozive za sudjelovanje u programima čiji je cilj poticanje samozapošljavanja, tj. pokretanje malih biznisa.

Federalni zavod za zapošljavanje u ovoj godini za provedbu programa aktivnih politika namjerava izdvojiti nešto više od 85 milijuna maraka, a što je znatno veći iznos nego u prethodnoj godini, pri čemu će se raditi na realizaciji niza programa koji su se do sada pokazali iznimno uspješnima kada govorimo o mogućnostima da nezaposlene osobe dobiju priliku za posao ili obuku. (ri) 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.