sarajevo

Potpisan memorandum o zapošljavanju i zdravstvenoj zaštiti Roma

Potpisan memorandum o zapošljavanju i zdravstvenoj zaštiti Roma
16.12.2016.
u 12:29
Pogledaj originalni članak

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac je danas u Sarajevu sa čelnicima entitetskih i institucija Brčko Disktrikta BiH potpisala Memorandum o razumijevanju o provedbi Akcijskog plana BiH za rješavanje pitanja Roma u oblasti zapošljavanja i zdravstvene zaštite.

Memorandumom je predviđeno da se s izdvojenih 755.000 KM za zapošljavanje Roma u BiH za tu namjenu u FBiH odvoji 473.083 te po 236.617 KM, odnosno 45.300 KM u RS i Brčko Distriktu BiH.

Za unapređenje i poboljšanje zdravstvene zaštite Roma iz proračuna Ministarstva osigurano je 430.000 KM od čega je za tu namjenu u FBiH predviđeno 269.438, u RS-u 134.762, te u Brčko Distriktu BiH 25.800 KM.

Ministrica Borovac je kazala da od 2009. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvaja u kontinuitetu novčana sredstva za pomoć romskoj populaciji, prije svega s ciljem da se poboljša kvalitet uvjeta života romske populacije u BiH.

Po njenim riječima, tri su osnovna segmenta na koja ovo ministarstvo izdvaja sredstva - izgradnja stambenih objekata te sredstva za zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu.

S predstavnicima zdravstvenih organizacija u BiH iz Federacije BiH, RS-a i Distrika Brčko danas je potpisala Memorandum o izdvajanju 755.000 KM za zapošljavanje.

- Ovim sredstvima želimo pomoći da se kroz samozapošljavanje ili sufinanciranje u zapošljavanju romske populacije osigurati što veći broj Roma koji će imati stalno zaposlenje u BiH - navela je ministrica Borovac.

Istaknula je da nisu u potpunosti zadovoljni  rezultatima kada je u pitanju zapošljavanje, zato što ne postoji veći odziv romske populacije kada je u pitanju raspodjela ovih sredstava.

Kada je u pitanju zdravstvena zaštita, ministrica  kaže da su danas potpisali memorandum za iznos od 430.000 KM.

Ocijenila je da je zdravstvena zaštita jedan od značajnih problema romske populacije, zato što veliki broj ove populacije "nije pokriven zdravstvenim osiguranjem i ova sredstva isključivo se koriste za situaciju gdje se pokrivaju neobavezni ili nepokriveni vidovi zdravstvenog osiguranja romske populacije".

- Zbog toga veliku ulogu imaju zavodi zdravstvenog osiguranja u entitetima i Distriktu Brčko, gdje smo sa centrima za socijalni rad, uz njihovo financiranje uspjeli da uvedemo oko 900 osoba romske populacije u zdravstvenu zaštitu - navela je Borovac.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS-a Miroslav Vujićić je kazao da je ovo sedmi projekt u kojem ovaj zavod učestvuje kada je u pitanju zapošljavanje romske populacije.

- Od 2009. do sada uspjeli smo da zaposlimo 185 osoba romske nacionalnosti. Za njihovo zapošljavanje angažirano je oko 1.200.000 KM - naveo je Vujićić, dodajući da se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazi 219 osoba romske nacionalnosti te da je njihova kvalifikaciona struktura veoma nepovoljna.   

Direktor Javne zdravstvene ustanove Zdravstveni centar Brčko Distrikta BiH Nihad Šibonjić je kazao da se radi o pokušaju da se Romi na jedan adekvatniji, odnosno njima bliži, prihvatljiviji način uvedu u zdravstvenu zaštitu.

- Romi su populacija koja je sklona migracijama. Vrlo teško je napraviti neke njihove registre - kazao je Šibonjić.

Istaknuo je da ovim programom pokušavaju, prvenstveno, zaštititi djecu tako da uvode dodatne rokove za vakcinacije. Po njegovim riječima, romska djeca koju mogu registrirati u Brčko Distriktu pokušavaju staviti u spiskove i kalendare vakcinacija.

- U ovih nekoliko godina smo uspjeli podići procenat vakcinacije romske djece s 30 na 70 posto. Cilj nam je da taj procenat bude 90 posto, što je procenat za kompletnu populaciju - naveo je Šibonjić, te dodao da pokušavaju i odraslo stanovništvo zaštititi od bolesti kojima su izloženi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.