Grad Bosanska Krupa i Program potpore zaštiti ljudskih prava s pet korisnica

Potpisali tripartitne ugovore o potpori poslovnim idejama vrijedne 50.000 KM

Potpisali tripartitne ugovore o potpori poslovnim idejama vrijedne 50.000 KM
07.02.2023.
u 19:08
Cilj ove potpore je probuditi poduzetnički duh, motivirati marginalizirane žene s inovativnim i provedivim poslovnim idejama i omogućiti im da pokrenu vlastiti biznis
Pogledaj originalni članak

U uredu gradonačelnika Bosanske Krupe Armina Halitovića potpisani su tripartitni ugovori između Grada Bosanska Krupa, Programa potpore zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) i pet korisnica koje su ispunile uvjete iz javnoga poziva za financiranje biznisa marginaliziranih skupina žena, piše Večernji list BiH.

Probuditi poduzetnički duh

Riječ je o poslovnim idejama koje se financiraju iz zajedničkog fonda koji je utemeljen udruženim sredstvima Grada Bosanska Krupa i USAID-ova Programa potpore zaštiti ljudskih prava (INSPIRE). Cilj ove potpore je probuditi poduzetnički duh, motivirati marginalizirane žene s inovativnim i provedivim poslovnim idejama i omogućiti im da pokrenu vlastiti biznis.

- U projekt potpore marginaliziranim ženama ušli smo s USAID-om i bili smo spremni poduprijeti šest biznisa, no na javni poziv pristiglo je pet prijava. Vrijednost ovih pet prijava je 50.000 KM, a podjednako će ih Grad Bosanska Krupa i USAID/INSPIRE poduprijeti s po 25.000 KM. Dobili smo 5 novih biznisa na području našega grada i nadamo se kako će to biti uspješni biznisi. Potporu Gradske uprave će i dalje imati, stojimo im na raspolaganju, kao i svim mladima, marginaliziranim i drugim skupinama koje su spremne raditi - istaknuo je tom prigodom gradonačelnik Armin Halitović.

Grad Bosanska Krupa i Program potpore zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) zajedno su utemeljili Fond za financiranje poslovnih ideja marginaliziranih skupina žena. Nakon objavljena javnoga poziva, pristiglo je ukupno pet prijava, a pravo prijave na poziv imale su sve punoljetne marginalizirane žene s prebivalištem na području Grada Bosanska Krupa, žene koje se u trenutku podnošenja prijave nisu mogle okarakterizirati kao poduzetnice, žene koje nikad nisu imale registriranu vlastitu djelatnost i koje imaju poslovne ideje i žele početi posao u određenoj djelatnosti na području Grada Bosanska Krupa.

Upravo stoga radimo na razvijanju poduzetničkih modela kako bismo stvorili održive i učinkovite modele, kako bismo doista omogućili priliku i marginaliziranim ženama da pokreću svoje biznise jer su to biznisi koji njima donose, prije svega, izvore prihoda, ali i nadu, volju te budućnost i ostanak u Bosni i Hercegovini - izjavila je zamjenica ravnatelja Programa potpore zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) Dunja Škaljo.

Poduzetnička sredina

Zajedničkim fondom potporu su dobile poslovne ideje Adne Pašalić, koja će osnovati svoj studio i nuditi usluge uljepšavanja, Elme Velić, koja sredstvima iz fonda osniva agenciju za odnose s javnošću i digitalni marketing, Zlatke Mehić, koja će se baviti proizvodnjom i prodajom ostalih proizvoda od drva, pluta, slame te pletarskih materijala, Emine Šertović, vlasnice novog financijsko-ekonomskog ureda, te Nazife Salkić, koju ćete moći posjetiti u novom frizerskom salonu.

- Ja sam Zlatka Mehić i otvaram lasersko graviranje proizvoda od drva. Financijska pomoć USAID-ova projekta i Grada Bosanska Krupa doprinijet će jako mom poslu, to jest, financijska pomoć za kupnju opreme i registraciju bit će mi od velike pomoći. Ideju za posao dobila sam nakon poroda. Bila sam nezaposlena i počelo je kao hobi, izrada nekoliko rekvizita za moju obitelj i prijatelje kao darove. Kasnije se to proširilo i drugi su bili zainteresirani za moj proizvod. Jednostavno, sad je došlo vrijeme da pokrenem svoj biznis - istaknula je Zlatka Mehić.

Grad Bosanska Krupa jedna je od deset lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini koje je odabrao Program potpore zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) u prvom ciklusu kao partnere u kreiranju poduzetničkih fondova, što potvrđuje prepoznatljivost ove lokalne zajednice kao poduzetničke sredine.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.