Nikola Lovrinović

Poštovati dogovor i uspostaviti vlast, BiH se blokadama uvodi u još veću krizu

Poštovati dogovor i uspostaviti vlast, BiH se blokadama uvodi u još veću krizu
03.09.2019.
u 18:34
BiH žurno treba novu vlast. Svako usporavanje napretka i blokiranje dogovora neprimjereno je političkoj odgovornosti ovog trenutka’’, kazao je Lovrinović
Pogledaj originalni članak

Neuspostava vlasti stalni je izvor političke nestabilnosti koji narušava ionako delikatna unutarnja pitanja. BiH se blokadama uvodi u još veću krizu, izjavio je Nikola Lovrinović, predsjednik kluba HDZ BiH - HNS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

‘’Kočenje provedbe Načela o uspostavi vlasti politička je neozbiljnost koja će Bosnu i Hercegovinu koštati napretka na putu u EU i NATO, te provedbe ključnih reformi za budućnost zemlje. Vlast mora biti uspostavljena sukladno dogovoru i kompromisu lidera HDZ-a, SDA, SNSD-a koji je prepoznala i međunarodna zajednica. Godišnji nacionalni plan (ANP) se ne smije tretirati kao instrument za ucjenu i opstrukciju uspostave vlasti, kao što to trenutno koriste bošnjački članovi Predsjedništva. Uostalom, ničim ni ANP nije uvjetovan, a koliko je meni poznato niti jedan relevantni međunarodni politički čimbenik nije stava da se bez ANP-a ne može uspostaviti vlast. Pitanje ANP-a treba biti prepušteno Novom sazivu Vijeća ministara BiH. Na koncu, članovi VM moraju poštovati Ustav i zakone, i ne možemo imati pretpostavljeni negativni stav prema odgovornostima nositelja funkcija. BiH žurno treba novu vlast. Svako usporavanje napretka i blokiranje dogovora neprimjereno je političkoj odgovornosti ovog trenutka’’, kazao je Lovrinović, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Komentirajući dugoročne strateške ciljeve BiH, put u Europsku uniju i NATO savez, Lovrinović je istaknuo kako hrvatska strana spremno predvodi pitanja koja se tiču budućnosti BiH.

‘’Pozicija hrvatskih političkih predstavnika je jasna i neupitna, a to je punopravno članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu. Ne postoji alternativna budućnost, kao ni različita tumačenja o tome gdje Bosna i Hercegovina pripada. Kao ozbiljna proeuropska stranka, HDZ BiH prepoznat je predvodnik euroatlantskih integracija koji Bosni i Hercegovini želi osigurati prosperitet, stabilnost i napredak, a građanima sigurnost, prilike i bolji životni standard.’’, istaknuo je Lovrinović. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IJ
I ja tebi
20:41 03.09.2019.

Oni koji blokiraju formiranje vlasti rade to svijesno jer im nije u interesu da BiH kao država ide u pravom svijetu. Točna adresa za te blokade je u Sarajevu i netrebaju se svi praviti ludi i optuživat Dodiga ili bilo koga drugoga za to. Da nije ANP-a oni bi našli nešto drugo nebitni samo da imaju razloga za blokade. Narode probudi se zar nevidite da prave ovce od vas i još vam se smiju. Mjenjaj te bagru dok vas nisu gurnuli još dublje u govna sa svojom nesposobnošću .