zatvorenici osuđeni na godinu dana zatvora mogu raditi za opće dobro

Postoji zakon, ali nema registra tvrtki u kojima bi osuđenici radili

Postoji zakon, ali nema registra tvrtki u kojima bi osuđenici radili
26.01.2019.
u 19:00
Pogledaj originalni članak

Nakon što je Ured Europske komisije u BiH u dvama zatvorima u Banjoj Luci i Zenici pokrenuo pilot-projekt i izvršio pritisak na institucije vlasti, u Kaznenom zakonu BiH uvedena je mogućnost da osuđenik, kojem je određena kazna zatvora od jedne godine, umjesto u zatvoru, kaznu odsluži u radu za opće dobro.

Neizvedivo u praksi

Ovakva mogućnost nakon niza godina zakonski je regulirana, ali nije izvediva na terenu jer, kako za agenciju Justice Reports kaže sudac Suda BiH Branko Perić, “u praksi ne funkcionira iz više razloga”.

- Kako bi izvršilo raspoređivanje, Ministarstvo pravosuđa BiH moralo bi imati registar tvrtki i zanimanja u kojima je moguće obaviti rad za opće dobro. Ne znam koliko državne tvrtke imaju koristi i koliko žele da im osuđenici obavljaju neke poslove”, objašnjava Perić, ističući da je ovaj način uveden u pravosudni sustav kako bi se oslobodili kapaciteti zatvora te da Europska komisija vrši pritisak na države da usvoje zakone kojima će se ti kapaciteti osloboditi zbog problema prenatrpanosti.

U Kaznenom zakonu BiH sankcija rada za opće dobro na slobodi određuje se u trajanju od najmanje 10 do najviše 90 radnih dana, s tim što rok izvršenja rada ne može biti kraći od mjesec dana ni dulji od godine. Zamisao je da osuđenici, umjesto da beskorisno vrijeme provode u prebukiranim zatvorima, dok im traje kazna budu angažirani na društvenim općekorisnim poslovima, radu za opće dobro, kao što je praksa u državama članicama EU-a, ali i državama iz bližeg okruženja.

Promjena u zakonodavstvu

Da bi se zatvorenici stavili u društveno koristan rad, vlasti u BiH morale su izmijeniti postojeće kazneno zakonodavstvo i dovesti ga u rang s međunarodnim i europskim standardima.

Takva izmjena predviđa uspostavu probacijske službe koja će obavljati probacijske poslove u suradnji sa zajednicom, u cilju zaštite društva od počinitelja kaznenih djela i smanjenja rizika od povratništva počinitelja kroz njegovu resocijalizaciju i reintegraciju u zajednicu.

Zadatak ove službe neće biti izricanje kazni niti ona može mijenjati izrečene mjere, obveze i sankcije, već ih isključivo obavlja na temelju pravomoćnih presuda ili rješenja državnog odvjetnika, suda ili suca izvršenja.

Probacijska služba surađuje i razmjenjuje informacije od važnosti s pojedincima, institucijama, udrugama građana, sudovima, ustanovama iz sustava zdravstvene i socijalne skrbi, odgojno-obrazovnim ustanovama, zavodom za zapošljavanje, akademskom zajednicom, policijom, zatvorskim sustavom, odvjetnicima, pravnim osobama te s ostalim ustanovama i udrugama. U svrhu učinkovitog obavljanja svih probacijskih poslova, posebna pozornost posvećuje se prepoznavanju svih potencijalnih suradnika u zajednici i osmišljavanju protokola suradnje.

Prema informacijama iz Ministarstva pravosuđa, ova sankcija se na entitetskoj razini i u Distriktu Brčko primjenjuje u većem obujmu u odnosu na državnu razinu te je tijekom 2017. godine zatvorska kazna zamijenjena za rad za opće dobro u 102 slučaja. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.