Građanima ne smeta

Postoji mogućnost da se trošarine neće povećati

Postoji mogućnost da se trošarine neće povećati
09.10.2015.
u 06:15
Pogledaj originalni članak

Većina inicijativa u BiH, umjesto po leđima političara koji imaju plaće od više tisuća maraka, udari po građanima, a takva je i sljedeća inicijativa o povećanju trošarina na naftne prerađevine, pivo i cigarete, koja, iako je ranije najavljena, još nije zaživjela.

Posebne trošarine

Premda je bilo govora da se u radnoj skupini nisu usuglasili u pogledu promjena stopa neizravnih poreza, Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje to je demantirao. - Jedino Upravni odbor UNO BiH može donijeti konačnu odluku vezanu za inicijativu, a s obzirom na to da sjednica Odbora još nije održana, nezahvalno je bilo što komentirati i govoriti da je inicijativa propala - kazala je za portal "Faktor" glasnogovornica Upravnog odbora UNO BiH Nataša Krsman. Federalni premijer Fadil Novalić i premijerka RS-a Željka Cvijanović 9. rujna su dogovorili uvođenje novih trošarina na naftne prerađevine, taj iznos bi bio namijenjen za autoceste i ceste, te je dogovorena i posebna trošarina na pivo i cigarete, koja bi bila namjenski prihod fondova zdravstvenog osiguranja.

U inicijativi je predloženo da Upravni odbor UNO BiH formira radnu skupinu koja bi načinila analizu prijedloga. Ta se skupina usuglasila o povećanju cestarina, te povećanju trošarina na lož-ulje i plin koji se koristi kao pogon za motorna vozila. Ali je, navodno, došlo do neslaganja o pitanju propisivanja posebnih trošarina na pivo i cigarete kojima se planiralo financirati zdravstveni sustav.

- Stavovi radne skupine ni na koji način ne obvezuju Upravni odbor UNO BiH i oni su samo savjetodavne prirode.

Propast inicijative

Radna skupina je razmatrala više od 10 točaka dnevnog reda, te je analizirala kako će se eventualno povećanje trošarina odraziti na prihode, troškove i slično - kazala je za "Faktor" Krsman. Ključnu odluku donijet će članovi Upravnog odbora koji čine ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda, ministrica financija FBiH Jelka Milićević, ministar financija RS-a Zoran Tegeltija, te stručnjaci iz RS-a Miodrag Kudić, iz FBiH Muhamed Kozadra i stručnjak Vijeća ministara Ismet Suljendić. A ako se entitetski predstavnici ne usuglase o inicijativi oko povećanja trošarina, Odbor neće moći donijeti odluku, što građanima, koji su ionako preopterećeni poskupljenjima, neće teško pasti. Naprotiv...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.