rasprava pred ustavnim sudom

Postojeća državna služba je ispolitizirana i neučinkovita

Postojeća državna služba je ispolitizirana i neučinkovita
17.11.2016.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

Pred Ustavnim sudom Federacije BiH održana je javna rasprava o zahtjevu za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba članaka izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi FBiH koji su oba doma Parlamenta FBiH, po žurnoj proceduri, usvojila prošle godine.

Demokratizacija Agencije

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, koji pokušava osporiti potrebu donošenja zakona po žurnom postupku, ali i način postavljanja rukovodećih državnih službenika koji bi se imenovali na mandat. Izmjene i dopune zakona daju mogućnost da se postojeći rukovodeći državni službenici rasporede na druga radna mjesta, u skladu sa znanjem i kompetencijama. Među njima su i tajnici oba doma Parlamenta Federacije BiH, kao i Vlade FBiH.

Dok podnositelj zahtjeva Milan Dunović smatra da bi se na ovaj način gubio kontinuitet rada i institucionalno znanje, te u konačnici ispolitizirala državna služba jer bi novi rukovodeći državni službenici, njih između 250 i 300, bili pod političkim utjecajem svojih šefova izabranih na izborima. U svojim odgovorima predstavnici Parlamenta FBiH navode kako je i postojeća državna služba ispolitizirana te neučinkovita, što je osnovni razlog donošenja izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi FBiH.

“Izmjene i dopune Zakona o državnoj službi donesene su po žurnoj proceduri na zahtjev predlagača, Vlade Federacije BiH, kao dio nužnih reformi na europskom putu BiH. Sigurnost uživanja pozicije između rukovodećeg državnog službenika diskriminira mnoge koji upravo zbog toga nikad neće ni imati priliku postati dijelom državne službe”, stoji u odgovoru Doma naroda Parlamenta FBiH. “Tko kaže da postojeća državna služba nije ispolitizirana? To se jasno može vidjeti pregledom stanja nakon svakog mandata kada u službu dolazi i u njoj ostaje određen broj službenika. Svakako je nužno poraditi na demokratizaciji Agencije za državnu službu, zakonitosti njezina rada te depolitiziranju”, kazala je tijekom rasprave Ljiljana Čehajić, pravna zastupnica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Odbačen zahtjev

Iz oba doma Parlamenta FBiH odbacili su kao neutemeljen zahtjev Milana Dunovića, potpredsjednika FBiH, za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi FBiH, pa i u dijelu poštivanja procedura prilikom načina donošenja zakona. Iako nisu ispoštovane odredbe poslovnika, izmjene i dopune zakona po žurnoj proceduri razmatrane su i usvojene voljom zastupnika, odnosno izaslanika. Ustavni sud Federacije BiH odluku o zahtjevu Milana Dunovića, za ocjenu ustavnosti pojedinih članaka izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi FBiH donijet će naknadno.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.