Konkurencijsko vijeće

Poslovnim subjektima naplaćen iznos od oko 590 tisuća maraka

Poslovnim subjektima naplaćen iznos od oko 590 tisuća maraka
17.01.2019.
u 18:20
Pogledaj originalni članak

Konkurencijsko vijeće BiH u 2018. godini na osnovi novčanih kazni poslovnim subjektima naplatilo je iznos od oko 590 tisuća KM, navodi se u nacrtu izvješća o radu za prošlu godinu ove institucije. Od administrativnih pristojbi ova institucija u 2018. imala je uplate u iznosu od 202 tisuće KM. Prihodi po osnovi novčanih kazni i administrativnih pristojbi u zakonom su predviđenom roku uplaćeni u proračun institucija BiH.

Analize triju relevantnih tržišta

Od ukupno 49 zaprimljenih predmeta iz oblasti konkurencije u 2018. godini, 35 predmeta odnosilo se na oblast ocjene koncentracija: 24 koncentracije su odobrene, jedna koncentracija nije izglasovana jer nisu ispunjeni uvjeti, a 10 je u postupku rješavanja. Četrnaest predmeta odnosilo se na zabranjena konkurencijska djelovanja i to: tri predmeta na oblast zabranjenih sporazuma i 11 na zloporabu dominantnog položaja. Za navedene oblasti na sjednicama Konkurencijskog vijeća usvojeno je šest konačnih odluka, a osam predmeta je u postupku rješavanja. U 2018. ukupno je realizirano 65 posto od svih zaprimljenih predmeta pred Konkurencijskim vijećem. Tijekom 2018. Konkurencijsko vijeće izvršilo je analize triju relevantnih tržišta i to: tržišta nafte i naftnih prerađevina u BiH, tržišta taksi-prijevoza u Sarajevskoj županiji i tržišta vodoopskrbe na teritoriju većih gradova Bosne i Hercegovine. Također, Konkurencijsko vijeće je u 2018. godini, po zahtjevu stranaka, provelo osam istraga koje su se ticale tržišta električne energije, tržišta vodoopskrbe, primjene preferencijalnog tretmana domaćeg na tržištu nafte i naftnih prerađevina u BiH i tržišta distribucije toplinske energije u Doboju.

Donesene odluke

Podsjećanja radi, Vijeće je također krajem prošle godine donijelo odluku  kojom je ocijenjena dopuštenom koncentracija na tržištu pružanja usluga fiksne telefonije, mobilne telefonije, usluga interneta i usluga radio i TV programa u BiH, koja će nastati stjecanjem kontrole gospodarskog subjekta M:tel d.d. Banja Luka nad gospodarskim subjektom Blicnet d.o.o. Banja Luka, i to kupnjom 100% udjela u gospodarskom subjektu Blicnet d.o.o. Banja Luka.

Isto tako, Vijeće je donijelo odluku kojom je ocijenjena dopuštenom koncentracija na tržištu trgovine na malo prehrambenim proizvodima i robom široke potrošnje na teritoriju Unsko-sanske županije koja će nastati stjecanjem kontrole gospodarskog subjekta Bingo d.o.o. export-import Tuzla, nad gospodarskim subjektom Adna Commerc d.o.o. Bosanska Krupa, kupnjom većinskog vlasničkog udjela temeljnog kapitala. 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.