počelo se s reformom zavoda i službi za zapošljavanje

Poslodavcima u BiH nedostaje 30.000 radnika, a istodobno na evidencijama nezaposlenih 350.000 stanovnika

Poslodavcima u BiH nedostaje 30.000 radnika, a istodobno na evidencijama nezaposlenih 350.000 stanovnika
26.06.2023.
u 08:37
Novi zakon omogućit će evidencije aktivnih i pasivnih tražitelja posla, naknade u slučaju prestanka radnog odnosa rastu na 60 posto iznosa prosječne neto plaće, poslodavcima će biti vidljiva radna snaga iz svih dijelova Federacije BiH
Pogledaj originalni članak

Više od 350.000 stanovnika Bosne i Hercegovine nalazi na evidenciji nezaposlenih, dok se istodobno procjenjuje da joj u realnom sektoru nedostaje oko 30.000 radnika raznih profila te poslodavci, u cilju očuvanja posla, sve češće za radnom snagom posežu u treće zemlje, piše Večernji list BiH.

Neodrživ sustav

Kako bi se ubuduće ovakvi apsurdi izbjegli, u Federaciji BiH počelo se s reformom zavoda i službi za zapošljavanje u segmentu posredovanja u zapošljavanju. Kako je navedeno iz Vlade Federacije BiH, pripremljen je prednacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba te je poslan na mišljenja nadležnim tijelima. Prema riječima federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Adnana Delića, izmjenama zakona stvaraju se pretpostavke da se vode posebne evidencije aktivnih i pasivnih tražitelja posla u županijskim službama i Federalnom zavodu za zapošljavanje. Prema njegovim riječima, novi zakon o posredovanju u zapošljavanju podrazumijeva aktivnu suradnju zavoda i službi s predstavnicima udruga poslodavaca koji traže radnike, kao i suradnju s obrazovnim institucijama radi kreiranja programa doškolovavanja, prekvalifikacija i programa za zapošljavanje koji su nužni na današnjem tržištu. Skrenuo je pozornost na činjenicu da u BiH već godinama postoji problem neusklađenosti ponude kvalificirane snage i zahtjeva tržišta. - Zato je nužno uvezati poslodavce, obrazovne institucije i zavod, odnosno službe, kako bi zajedno kreirali mjere i programe koji će smanjiti jaz između ponude i potražnje te na neki način biti smjernice za upisne kvote na studijske programe. Neodrživ je sustav u kojem imamo visokokvalificiran i obrazovan kadar koji tržište ne traži, a s druge strane industrije kojima nedostaju tisuće radnika, koje mi nemamo jer ne pratimo zahtjeve tržišta ni u obrazovnim institucijama ni u službama koje posreduju u zapošljavanju - naglasio je Delić. On je najavom novog zakona najavio i predstojeću reformu Zavoda za zapošljavanje kao jednu od programskih mjera u svom mandatu ministra za rad i socijalnu politiku te istaknuo kako očekuje potporu u donošenju ovog zakona od Vlade i zastupnika u domovima Federacije. Naglasio je kako će primjena novog zakona omogućiti dugoočekivanu reformu u oblasti zapošljavanja koja je nužna kako bismo sačuvali mlade u ovoj zemlji, kreirali kvalitetna radna mjesta i pospješili razvoj poslovnog ambijenta koji će biti privlačan za mlade koji svoje zaposlenje prvo trebaju tražiti u matičnoj zemlji, koja im je osigurala besplatno školovanje jer to školovanje košta.

Povećanje naknade

Najveći gubitak je gotov "proizvod", u koji je uloženo nekoliko godina i deseci tisuća maraka, pustiti da ode raditi izvan granica BiH. Naši mladi stručnjaci su investicija koju ne smijemo više prepuštati zemljama okruženja i Europe. Moramo ih zadržati jer, ako odu, za koju godinu nećemo imati radnu snagu koja će održavati ravnotežu nužnu ne samo za rast poslovne aktivnosti nego i dugoročno funkcioniranje mirovinskog i invalidskog fonda o kojima ovisi egzistencija svih nas koji doživimo starost - naglasio je Dedić.

Uz navedeno, novina koju bi novi zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba trebao donijeti je i visina mjesečne naknade za one koji ostanu bez posla. Naime, predviđeno je povećanje iznosa naknade u slučaju prestanka radnog odnosa na 60 posto iznosa prosječne neto plaće te je također dana nova definicija nezaposlene osobe, a shodno tome i striktna pravila koja će omogućiti jasniju sliku stvarne nezaposlenosti, odnosno nezaposlenih koji traže posao i nezaposlenih koji se na evidenciji vode radi zdravstvenog osiguranja. Novim zakonskim rješenjem ostavljena je i mogućnost stimulacije onim poslodavcima koji doprinose smanjenju nezaposlenosti kroz aktivne mjere zapošljavanja, a sve usluge posredovanja u zapošljavanju, bilo putem službi za zapošljavanje, bilo putem privatnih agencija za posredovanje, su besplatne, dok će županijske službe, u cilju praćenja i pravodobnog ažuriranja podataka, svoje evidencije slati Federalnom zavodu za zapošljavanje. Tako će svaka nezaposlena osoba u bilo kojem dijelu Federacije biti vidljivija potencijalnim poslodavcima koji traže radnike.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.