Svilaj kod Odžaka

Posljednje pripreme za otvaranje spektakularnog mosta preko rijeke Save

Posljednje pripreme za otvaranje spektakularnog mosta preko rijeke Save
08.09.2021.
u 12:28
Pogledaj originalni članak

Most Svilaj, kojim će se povezati autocesta na koridoru Vc s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save, bit će otvoren ovog mjeseca te će sa sobom stvoriti niz pretpostavki za učinkovitiju i sigurniju prometnu povezanost s Europskom unijom, ali donijeti i gospodarske beneficije, piše Večernji list BiH. 

Izgradnja prijelaza

U ovom trenutku vrše se pripreme za otvaranje mosta, a uz koji se u proteklom razdoblju gradio moderan granični prijelaz.

Ekipa portala klix.ba posjetila je granični prijelaz Svilaj, čija je vrijednost radova iznosila 18,7 milijuna KM s PDV-om i jedan je od najmodernijih graničnih prijelaza u BiH. Na novom graničnom prijelazu bit će posebno odvojen putnički od teretnog prometa, imat će četiri traka na ulazu u BiH i tri traka na izlazu iz BiH.

U sklopu novog graničnog prijelaza sagrađeni su objekti za smještaj službenika Uprave za neizravno oporezivanje, Granične policije BiH i inspekcijskih službi te objekt za smještaj špeditera i banke. U idućim danima planiran je sastanak predstavnika institucija uključenih u otvorenje autoceste, graničnog prijelaza Svilaj i mosta Svilaj, kao i Granične policije Republike Hrvatske kako bi se definirale aktivnosti u vezi s puštanjem u promet novog međunarodnog graničnog prijelaza. Navedeni granični prijelaz, odnosno sam most, bit će povezan s dionicom Svilaj - Odžak dužine 10,7 kilometara, a koja je dio koridora Vc. Izgradnja ove dionice koštala je 69,2 mil. eura s PDV-om, a radovi su financirani iz kredita Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), grant i vlastitih sredstva JP Autoceste FBiH. Radove su izvodili austrijski Strabag i bh. kompanije Euro-asfalt i ŽGP, dok je konzultant bio Aecom Inocsa S. L. U. iz Španjolske.

Veliki značaj

Na dionici od značajnih objekata nalaze se četiri nadvožnjaka, tri podvožnjaka, tri prolaza za divljač, dvije petlje, odmorište, čeono naplatno mjesto i dva mosta. Projekt je sufinancirala Europska unija bespovratnim sredstvima u visini od 17,4 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF). Općina Odžak, ali i širi prostor Posavine od mosta Svilaj imat će iznimno veliku korist u gospodarskom i prometnom smislu jer će im se otvoriti nove perspektive razvoja kroz povezivanje na međunarodnu mapu cestovnih koridora. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.