Porezna uprava FBiH

Porezni obveznici čiji je osnivač HBŽ duguju 24 milijuna maraka

Porezni obveznici čiji je osnivač HBŽ duguju 24 milijuna maraka
19.04.2016.
u 17:19
Dug samo zdravstvenih ustanova čiji je osnivač HBŽ iznosi 14,7 milijuna maraka
Pogledaj originalni članak

Sastanak v.d. direktora Porezne uprave Federacije BiH Šerifa Isovića i zamjenika v.d. direktora Slobodana Vukoje s premijerom HBŽ Draškom Dalićem, ministrom financija Stipanom Šarcem i ministrom rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Dragoslavom Topićem održan je danas u Poreznoj upravi FBiH. 

Povod sastanka bio je unapređenje suradnje između HBŽ i Porezne uprave FBiH, te razmatranje problema naplate javnih prihoda od javnih subjekata čiji je osnivač HBŽ.

Kako je priopćeno iz Porezne uprave FBiH, v.d. direktor je upoznao premijera o dugovanjima koja imaju gospodarski subjekti u Federaciji BiH, a posebno gospodarski subjekti čiji je osnivač HBŽ.

Porezni obveznici čiji je osnivač HBŽ imaju prispjele dužne obveze u postupku prinudne naplate, zaključno s 31. ožujkom ove godine, u ukupnom iznosu više od 24 milijuna maraka, od čega se na dug zdravstvenih ustanova odnosi 14,7 milijuna maraka.

Postupajući po važećim propisima kantonalni porezni uredi su pozvali sve obveznike da izmire svoj dug ili da s Poreznom upravom zaključe sporazum o plaćanju duga, te ukoliko to ne učine da će Porezna uprava 20. aprila ove godine izvršiti blokadu računa svih subjekata koji ne plate dug ili s Poreznom upravom ne zaključe sporazum o plaćanju duga na rate.

Premijer županije izrazio je zabrinutost za stanje duga javnih subjekata i najavu Porezne uprave da će izvršiti blokadu računa jer će to ugroziti rad javnih subjekata koji imaju veliki značaj za županiju i građane.

Premijer je upoznao predstavnike da je menadžment zdravstvenih institucija čiji je osnivač županija podnio nadležnim organizacijskim jedinicama Porezne uprave zahtjev za otpis kamate u skladu sa Zakonom o visini stope zatezne kamatne na javne prihode i da su pokrenute aktivnosti kako bi se izmirio glavni dug, te stvorile pretpostavke za otpis kamate. 

V.d. direktora je istaknuo da je Porezna uprava FBiH svjesna mogućih negativnih posljedica na poslovanje subjekata čiji će računi biti blokirani, međutim zadatak Porezne uprave je da točno utvrđuje i naplaćuje porezne obveze i da se strogo pridržava zakona Federacije BiH.

Uprava nema pravo niti mogućnost da selektivno primjenjuje važeće propise, da se prema poreznim obveznicima nejednako postupa niti da poreznim obveznicima tolerira neplaćanje poreznih obveza. Porezna uprava ne može tražiti od poreznih obveznika da poštuju zakone i izvršavaju svoje porezne obveze, a da istovremeno ona sama ne primjenjuje važeće zakone time što će selektivno vršiti blokadu računa i prisilnu naplatu javnih prihoda.

Porezna uprava osobito menadžmentu i osnivačima dužnika ukazuje na odredbe Krivičnog zakona FBiH (član 275) kojim je propisano da izdvajanje sredstava u druge svrhe, a ne za blagovremeno plaćanje poreznih obveza, predstavlja krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora do tri godine.

Zaključeno je da postoji potreba da se u rješavanje ovih problema uključi i Vlada FBiH i resorna ministarstva u cilju pronalaženja jedinstvenog modela rješavanja dospjelih obveza uplate javnih prihoda, donošenjem novih propisa ili doradom postojećih, kako bi se omogućilo dužnicima da riješe obveze uplate javnih prihoda, a da se ne ugrozi redovno poslovanje.

Premijer HBŽ je istaknuo da će hitno uputiti poziv premijeru Federacije i federalnoj ministrici financija za aktivno sudjelovanje u rješavanju postojećih problema i da Vlada FBiH poduzme radnje iz svoje nadležnosti kako bi omogućili da porezni obveznici–dužnici realiziraju započete aktivnosti, a da im se osigura normalno poslovanje i uplata redovnih obveza.

Predstavnici Porezne uprave naglasili su da će svim poreznim obveznicima-dužnicima omogućiti plaćanja dospjelih obveza u skladu s odredbama važećih zakona, priopćeno je iz Porezne uprave FBiH. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.