Pero Pavlović

Poplave u HNŽ-u: Veće štete na prometnicama, gospodarskim i stambenim objektima

Poplave u HNŽ-u: Veće štete na prometnicama, gospodarskim i stambenim objektima
08.11.2021.
u 17:18
U Konjicu i Mostaru i dalje je na snazi poziv građanima da obvezno prokuhavaju vodu jer je zbog obilnih količina vode došlo do zamućenja.
Pogledaj originalni članak

Obilne padaline proteklih dana prouzročile su brojne probleme na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i izazvale veću materijalnu štetu na putnoj infrastrukturi, ali i na gospodarskim i stambenim objektima, potvrdio je Feni glasnogovornik županijske Civilne zaštite Pero Pavlović.

Kada su u pitanju pričinjene štete one su evidentno značajne, ocijenio je Pavlović, osobito na putnoj infrastrukturi, ali i na gospodarskim i stambenim objektima, plastenicima i slično.

Navodi kako je još uvijek rano govoriti o količini pričinjenih šteta koje će biti izmjerene naknadno, kada se stanje stabilizira.

U naselju Radešine uslijed obilnih padalina došlo je do urušavanja i propadanja pristupnog puta za jednu stambenu kuću, a u MZ Neretvica uslijed obilnih padalina došlo je do oštećenja i urušavanja putne komunikacije Nevizdraci-Bolobani, naveo je Pavlović, dodavši kako se promet odvija otežano.

U Jablanici je stanje dobro i nema poteškoća u prometovanju, dok je u Blagaju nekoliko terasa ugostiteljskih objekata i dalje pod vodom, a slična situacija je i na Buni.

Istaknuo je kako je evidentno da je razina vode u koritima rijeka u ovoj županiji danas znatno niža.

Trenutni vodostaj rijeke Neretve u mjestu Glavatičevo iznosi 144 cm, dok je u noći s četvrtka na petak iznosio 515 cm. Na lokaciji Hagenuk-Ćuprija vodostaj iznosi 215 cm, a ranije je iznosio 530 cm.

- Svi pokazatelji na mjernim postajama govore da razina vode nije na maksimumu kako je bilo proteklih dana. I dalje je na području Općine Konjic blokiran put R436 Borci-Kalinovik na lokaciji Dindol, a trenutno se radi na njegovom pročišćavanju – kazao je glasnogovornik Civilne zaštite HNŽ-a.

Pritom je naglasio kako se na području Mjesne zajednice (MZ) Bjelimići, saniraju posljedice putnih komunikacija od klizišta, odrona i bujica.

Pavlović je naveo kako od ranih jutarnjih sati zaposlenici JP Elektroprivrede BIH – Poslovnica Konjic rade na otklanjanju problema za redovitu opskrbu električnom energijom naselja Ljuta, Hotovlje, Luko, Brda, Kutine.

Iz Konjica je prije nekoliko dana, podsjeća, upućen i zahtjev Oružanim snagama BiH (OS BiH) za pomoć u raščišćavanju klizišta i odrona na područjima MZ Bjelimići i Glavatičevo, no on još nije odobren.

Upućeno je upozorenje sudionicima u prometu koji voze regionalnim i lokalnim cestama, ali i magistralnim putem M17 na području općina Jablanica, Konjic i drugih da budu pažljivi zbog potencijalnih odrona i klizišta uzrokovanih obilnim kišama. 

Pavlović naglašava kako današnje kišovito stanje do sada nije prouzročilo nove poteškoće ali kako su službe svih jedinica lokalne samouprave pripravne u slučaju potrebe za reagiranjem.

U Konjicu i Mostaru i dalje je na snazi poziv građanima da obvezno prokuhavaju vodu jer je zbog obilnih količina vode došlo do zamućenja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.