PROIZVODNJA NA IZDISAJU

Poljoprivredu uništili “balkon-proizvođači”, ucjene trgovaca i uvoz iz Makedonije, Albanije...

Poljoprivredu uništili “balkon-proizvođači”, ucjene trgovaca i uvoz iz Makedonije, Albanije...
08.08.2018.
u 15:00
Pogledaj originalni članak

“Sjećate li se kada je bila nelegalna Vlada Federacije i kada su u Ministarstvu poljoprivrede FBiH dijelili poticaje stranačkim kolegama dok su nas neovisne ostavili postrani, a zbog čega je Lijanović nepravomoćno osuđen? Ma nije meni bilo do tih poticaja, ali kada vidim da ‘balkon-poljoprivrednik’ dobije pomoć, a mene se gurne ustranu, pogodi me to. Pa onda prodajem našim trgovcima, a oni mi kažu da spustim cijenu. Pitam kako ću spustiti cijenu, gdje sam onda ja tu, onda mi on zaprijeti Albancima i Makedoncima od kojih će uzeti upola jeftinije i prisili me doslovno da radim besplatno. Pa se dogodi i nevrijeme, tuča uništi sve što sam radio, kao što je bilo prošle godine. I gdje sam onda ja? Ovo su najgora vremena za poljoprivredu”.

Najgora vremena

To je bio odgovor jednog poljoprivrednika iz ZHŽ-a kada smo ga upitali o situaciji u ovoj branši. Pokušao je s još jednim poslom koji nije krenuo željenim tijekom.

- I u smilje smo ulagali, posadili smo desetak tisuća sadnica nadajući se da će se nešto dogoditi. Sada imam ulje koje je neiskorišteno i nemam kupca. Budući da sam se cijeli davao u poljoprivredne radove, najvjerojatnije ću iskoristiti posljednju opciju na koju sam se uvijek zgražavao, a to je odlazak u inozemstvo - govori nam poljoprivrednik. Što točno znači ta posljednja opcija, pitamo ga, a on odgovara da je to ulazak zemlje u EU, ali dotad, mnogi će biti miljama daleko od rodne zemlje. Naime, nova inicijativa Europske komisije je da se na razini Unije zabrani da trgovci ucjenjuju proizvođače. Na svome području Europska komisija će u svakoj državi osnovati tijelo koje će pratiti takve primjedbe i ako veliki trgovac počne ugnjetavati malog proizvođača, ovaj će se moći obratiti tome tijelu koje će ga zaštititi, pa i kazniti trgovca koji je ucjenom i pričom o “Albancima ili Makedoncima” snižavao cijenu. Primjerice, kada je lubenica u pitanju, nedavno je Marinko Merdžan, proizvođač, kazao da se s uvozom hercegovački trgovci ne mogu nositi.

Europska pravila

- Na tržištu su se sudarile velike količine naše, albanske, makedonske... lubenice, čemu su doprinosili i trgovački centri konstantnim uvozom. Takvu navalu tržište nije moglo progutati - kazao je Merdžan. Predsjednik Udruge poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo istaknuo je da se plaćanje odgađa do kraja, snizuju se cijene i ucjenjuju proizvođači. - Čeka se posljednji trenutak da trgovci otkupe od nas sezonsko voće i povrće kako bi mogli nas ucjenjivati i spuštati cijenu. Proizvođači to prodaju samo da ne bace hranu - istaknuo je Bićo. Kako bi se zaštitili barem oni koji su preostali, osnivat će zadruge, ali malo je nade da bi se moglo opstati u ovom poslu u trenucima kada su poljoprivrednici suočeni s nizom problema. Iz Udruge poljoprivrednika FBiH pozivaju trgovce da se ugledaju na pravila u EU te vjeruju, s obzirom na to da BiH mora uskladiti svoje zakone s europskima, kako će se to i dogoditi i da će poljoprivredi uništenoj lažnim poticajima, nelojalnom konkurencijom, ucjenjivačima i svime ostalim svanuti bolji dani.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.