Nevrijeme pa poskupljenje goriva

Poljoprivredni proizvodi će ove godine dva puta poskupjeti?

Poljoprivredni proizvodi će ove godine dva puta poskupjeti?
30.03.2018.
u 16:10
Pogledaj originalni članak

Agencija za statistiku BiH objavila je kako je lani, u odnosu na one iz 2010. godine, zabilježen rast cijena poljoprivrednih proizvoda u BiH za 3,7 posto, piše Večernji list BiH.

Podaci za prošlu godinu

Zabilježen je i rast cijena biljne proizvodnje za 1,5 posto, kao i rast cijena stočne proizvodnje za 5,7 posto. Cijene žitarica prošle godine bile su veće za 6,5 posto, industrijskog bilja za 5,9 posto, voća za 23,2 posto te vina za 57,3 posto u odnosu na one iz 2010. Cijene stočnoga krmnog bilja bile su niže za 15,2 posto, krumpira za 22,4 posto, povrća i proizvoda hortikulture 15,6 posto te maslinova ulja za 15,1 posto. Što se tiče stočne proizvodnje, u odnosu na prosjek cijena iz 2010., cijene životinja bile su veće za dva posto, a proizvoda životinja za 10,7 posto. Cijene dobara i usluga za tekuću potrošnju u poljoprivrednoj proizvodnji (Input I) u 2017. u odnosu na prosjek cijena iz 2010. bile su veće za 8,3 posto. Rast cijena i ne čudi s obzirom na lošu godinu po pitanju poljoprivredne proizvodnje koju su pratili kasni mrazovi, tuča, ali i sušna godina koja je drastično smanjila prinose. Urod gotovo svih poljoprivrednih proizvoda prošle je godine smanjen za oko 40 posto, a mnogi, poput kupusa ili paprika, poskupjeli su i za 100 posto u odnosnu na isto razdoblje godinu ranije.

Najave poljoprivrednika

Međutim, ono što zabrinjava je najava poljoprivrednih proizvođača pred kraj prošle godine. Naime, Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika u FBiH, najavio je tada kako građani BiH već na proljeće 2018. godine mogu očekivati prvo, a potom na jesen i drugo poskupljenje poljoprivrednih proizvoda. On je to izjavio nakon što je usvojen set zakona o trošarinama, što je dovelo do poskupljenja goriva. - Po nekoj logici, poljoprivreda dosta ovisi o cijenama goriva. Čim gorivo poskupi, logično je da poskupi i proizvodnja. Onda je logičan slijed da i proizvodi budu skuplji. Ne može ostati sve na istom, nikako. Jer opterećenje za 15 feninga je puno po litri goriva za poljoprivrednike ili poljoprivredne proizvođače. Nije puno, nego previše u ovom stanju kakvo je sad - kazao je tada Bićo. Poskupljenja, dodao je, dolaze na proljeće, prvenstveno zbog vremenskih nepogoda u 2017., a riječ je o snijegu i mrazu, potom i suši.

- Sljedeće, drugo, poskupljenje slijedi na jesen što se tiče poljoprivrednih proizvoda jer sjetva počinje na proljeće. Jesenska je završena, a iduća počinje na proljeće i tada će nastati troškovi - kazao je.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.