Vlada SBŽ

Policijski sat počinje sat ranije, kontrolirat će se javni prijevoz, preporučen rad od kuće

Policijski sat počinje sat ranije, kontrolirat će se javni prijevoz, preporučen rad od kuće
16.03.2021.
u 13:09
Pogledaj originalni članak

Vlada Srednjovosanske županije u utorak je na izvanrednoj sjednici donijela preporuke o suzbijanju zaraze koronavirusom na području ove županije. Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo, u posljednjih 14 dana na području SBŽ registrirana su 354 novooboljela od Covida-19 što predstavlja nagli skok, odnosno porast oboljelih te se sustav zdravstva ove županije ponovno našao na udaru.

Trenutačno je hospitalizirano 137 oboljelih, a kapaciteti Bolnice za plućne bolesti u Travniku koja je prva na udaru popunjeni su 90 posto. „Imamo veliki broj pacijenata s teško narušenim zdravljem. Kisika još uvijek ima, ali do lijekova se teže dolazi. U ovom trenutku mjere se ne provode i potrebno je ići s dodatnim, donositi ih na razini države, a ne županija“, kazao je nakon
sjednice dr. Emir Abdulović, ravnatelj Bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku, na kojoj je, uz bolnice u Novoj Biloj i Travniku najveći teret borbe s epidemijom. A što se donesenih mjera tiče, policijski sat se počevši od 17. ožujka s 23 pomjera na 22 sata i traje
do pet ujutro. Ova mjera je na snazi do 01. travnja. Preporuka je da svo koji mogu prakticiraju rad od kuće. Prelaska na online nastavu zasad neće biti, a uvođenju su se protivili i javnost i resorni ministar Bojan Domić koji je stalno naglašavao kako zbog online nastave najviše trpe djeca. Analiza zaraženih učenika i nastavnika koju je sačinilo ministarstvo obrazovanja pokazala je kako škole nisu žarišta korone. Ukupno su četiri učenika u osnovnim i srednjim školama SBŽ pozitivna na koronavirus, jedan učenih osnovnih i tri srednjoškolca. 106 učenika osnovnih škola je u izolaciji, dok je učenika srednjih škola koji su u izolaciji trenutačno 39. U 53 osnovne škole u SBŽ 28 nastavika pozitivno je na Covid-19, dok ih je 29 u izolaciji. U 25 srednjih škola 10 je pozitivnih nastavnika, 13 je u izolaciji. Ukupno su u svim osnovnim i srednjim školama na području 12 općina SBŽ, u 53 osnovne i 25 srednjih, četiri pozitivna učenika te 38 nastavnika. U izolaciji su 42 nastavnika i 145 učenika. U nastavnom procesu, zaključila je Vlada SBŽ nema opasnosti od zaraze, ali ima u javnom prijevozu pa tako i prijevozu školske djece koji će se posebno kontrolirati u smislu broja učenika u autobusima, korištenja maski i držanja distance.

Zatvaranja u SBŽ dakle nema, tek mjera koje bi trebale pomoći u suzbijanju zaraze.  "Mišljenja smo da ne treba ništa zatvarati ali svakako treba izbjegavati okupljanja i gužve koje su posebno izražene u tržnim centrima. Nemojte iz dosade ići u šoping. Savjest građana treba biti na nivou kako bi se izborili sa zarazom i smanjili pritisak na zdravstvo" poručio je predsjednik Vlade SBŽ Tahir Lendo koji je naglasio i kako škole nisu problem jer se uz njima nitko nije zarazio. Lendo je na pitanje novinara hoće li biti smanjenja plaća u javnom sektoru odgovorio da zasad neće.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.