budite oprezni

Policija upozorila građane na oprez tijekom godišnjih odmora

Policija upozorila građane na oprez tijekom godišnjih odmora
22.06.2018.
u 15:19
Pogledaj originalni članak

S obzirom da se bliži sezona godišnjih odmora, Policijska uprava Doboj apelira na građane da u narednom razdoblju povećaju oprez i poduzmu dodatne mjere zaštite svoje imovine, kako bi umanjili rizik od situacija u kojim bi kriminogene osobe, koristeći nepažnju ili odsustnost domaćina, mogli ugroziti ili otuđiti njihovu imovinu.

- Poučeni dosadašnjim iskustvom da se najveći broj provala događa u vrijeme kada su vlasnici kuća i stanova odsutni, građanima predlažemo konkretne mjere predostrožnosti. Za vrijeme odsutnosti iz kuće ili stana, nemojte ostavljati otvorene prozore ili balkonska vrata. Nemojte ostavljati spuštene roletne duže vrijeme, zamolite nekog od rodbine ili susjeda da povremeno osvjetli unutrašnjost kuće ili stana, prenosi N1.

Ukoliko se radi o kući, osvjetlite prilaz i nemojte u blizini kuće ostavljati predmete koji bi provalniku omogućili lakše penjanje. Vrijednosti (novac, nakit i i druge vrijedne predmete) povjerite nekome na čuvanje, nemojte ih ostavljati u kući na tzv. „skrivenim mjestima“, jer i provalnicima su takva mjesta poznata.

Zamolite nekoga od rodbine ili susjede da prazne Vaše poštansko sanduče. Na društvenim mrežama ne ostavljajte informacije o svojoj odsustnosti, obavijestite samo one koje je neophodno.

Radi sprečavanja eventualne krađe vozila građanima preporučujemo da uvijek kada napuštaju vozilo, pa i nakratko, ugase motor i izvade ključ iz kontakt brave, te da u vozilu ne ostavljaju dokumente, torbice ili vrijedne predmete koji bi mogli privući eventualnog izvršitelja.

U svakom slučaju razvijanjem dobrosudsjedskih odnosa možemo zaštiti jedni druge, jer zaštita od kriminala je efikasnija ukoliko građani surađuju međusobno, a također i s policijom.

Ukoliko uočite neobične situacije i sumnjiva ponašanja nepoznatih osoba u svojoj zgradi, u blizini kuće, u dvorištu susjeda ili u neposrednom okružju, odmah pozovite policiju na dežurni broj 122. Poziv može biti i anoniman.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.