KRIVI POTEZ

Policija je misterij star 26 godina riješila uz pomoć odbačene maramice

Foto: Reuters/Pixsell
Policija je misterij star 26 godina riješila uz pomoć odbačene maramice
20.02.2019.
u 11:01
Metoda koju su policijski istražitelji koristili za mnoge je etički sumnjiva jer se protiv ljudi koristi nešto za što nisu znali da može biti upotrijebljeno protiv njih.
Pogledaj originalni članak

Prije 26 godina u najvećem gradu američke savezne državne Minnesote došlo je do ubojstva 35-godišnje žene koja je pronađena izbodena u vlastitom stanu piše New York Times. 

Do ove godine ubojstvo bilo je nerazjašnjeno, a policiji je korištenje jedne posebne metode pomoglo u rješavanju ovog hladnokrvnog zločina.

Policija je tek od prošle godine imala dvojicu osumnjičenih, a onog koji je zaista ubio mladu ženu otkrili su na jednoj hokejaškoj utakmici. Naime, Jerry Westrom gledao je hokejaški meč kada je ogladnio i odlučio pojesti hot dog. Nakon što je pojeo hot dog, obrisao je usta salvetom koju je potom bacio u smeće.

Upravo taj potez bio je šah-mat za policijske službenike koji su ga pratili. Uzeli su salvetu da provjere podudara li se DNK s onim pronađenim u stanu ubijene. I poklapali su se

. Pomak u ovom gotovo zastarjelom slučaju došao je pošto su istražitelji ukucali DNK s mjesta zločina u web stranice koje prate genealogiju i takvom metodologijom dobili su dva potencijalna osumnjičena. Tako je i jedan od njih, već spomenuti Jerry Westrom, bio oženjeni biznismen koji je imao troje djece koji je na kraju i osuđen za ubojstvo mlade žene.

Korištenje ove metode podiglo je prašinu u javnosti kada su neki počeli propitivati etičku stranu korištenja genetičkih informacija jer oni koji su dobrovoljno dali DNK kako bi doznali više o obiteljskom porijeklu sada su mogli biti uhićeni zbog svoje "radoznalosti". 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.