Bili smo na 5. planinarskom pohodu pod nazivom “100 žena na Kamešnici”

Pohod od čak 600 ljubitelja planina srušio sve rekorde

Pohod od čak 600 ljubitelja planina srušio sve rekorde
17.05.2022.
u 16:02
Pogledaj originalni članak

Kamešnica, ljepota, šuma, potoci pitke vode, kamen, ptičji pjev, znoj, umor, borba sa sobom i s planinom, uspon, uspjeh, radost i druženje! I sve to u jednom danu na tradicionalnom 5. planinarskom pohodu pod nazivom “100 žena na Kamešnici”, koji su ove godine, nakon dvogodišnje “koronastanke” organizirale članice PD-a “Cincar” Livno, piše Večernji list BiH. Naravno, kolegicama su svojski pomogli muški članovi društva, osobito u nošenju teških stvari do planinarske kućice na Pešinom vrilu (1400 m/nv), a polazna točka je u podnožju planine s izvora Ozrin (733 m/nv) na kraju sela Podgradina. Prijeći visinsku razliku od skoro 700 metara u nešto više od 3 km popriličan je podvig i bez dodatnog tereta, a kamoli s loncima, plinom, namirnicama i svim drugim potrebnim stvarima za prihvat brojnih ljubitelja prirode, rekreativaca i planinara iz BiH i susjedne Hrvatske.

Vrh Konj

U šali su sami sebe nazvali “magarčići” i slali fotografije u grupu. Njima posebna zahvala jer valjalo je primiti i nahraniti više od 600 sudionika iz Livna, Tomislavgrada, Mostara, Jablanice, Uskoplja, Banje Luke, Splita, Omiša, Sinja, Trilja, Šibenika, Promine, Knina… Tako je ovaj pohod srušio sve prethodne rekorde, a Kamešnica, jedna od planina u sastavu Dinarida, ove nedjelje zasigurno je bila najnapučenije mjesto u Livnu, a i šire. Dio sudionika ostao je na prvoj postaji, Pešinom vrilu, a najodvažniji svladali su i uspon do najvišeg vrha - Konj na 1856 m/nv.
Fizički napor, ljepota prirode i ugodno društvo pune baterije, govorili su nam gotovo svi, a posebno susjedi iz Dalmacije koji ističu kako je valjda i prisilni “zatvor” uvjetovan koronom učinio da ljudi pohrle jedni drugima i uživaju u ljepoti.
Nakon kraćeg odmora uz kavu i čaj, pokoji sendvič i slatkiš, krenulo se prema vrhu. Od doma, uz lagani uspon, staza skreće desno te nakon petnaestak minuta dovodi nas na “Golu kosu”. S tog se mjesta pruža prekrasan pogled na Buško jezero i okolna sela, planinu Tušnicu koja ga natkriljuje s visinom od 1656 m/nv. Ispod nas, duboko dolje, prostire se istočni dio Livanjskog polja, ispresijecan melioracijskim kanalima, grad Livno.

Ručak i druženje

Laganim korakom krenulo se do odmorišta - Pešino vrilo - gdje je poslužen grah, a nakon ručka i druženja uz piće, polako spremamo stvari. Uslijedio je, ništa manje naporan, silazak do Podgradine. Sve je prošlo u najboljem redu, uz nekoliko manjih ozljeda, a kućama se, uz zadovoljstvo što smo ostvarili cilj, donijela i pokoja upala mišića.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.