Prezentacija ISO 9001 u Žepču

Poduzeća iz Žepča upoznata s novim standardima u poslovnom svijetu

Poduzeća iz Žepča upoznata s novim standardima u poslovnom svijetu
13.03.2017.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Razvojna agencija Žepče i Institut za certificiranje sistema - ICS d.o.o. Sarajevo organizirali su u Žepču prezentaciju nove norme certificiranja ISO 9001:2015.

Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu.

Dvadesetak proizvođača

Ova norma promiče prihvaćanje procesnoga pristupa i propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom i neprekidno poboljšavati njegovu učinkovitost.

Predavanju se odazvalo dvadesetak proizvodnih kompanija među kojima veći broj budućih izvoznika kojima tržište zahtijeva uvođenje ISO standarda, a i sama kompanija prepoznaje potrebu za boljom unutarnjom organizacijom.

Predavanje je održao Anel Hurem, vodeći auditor Instituta za certificiranje sistema - ICS d.o.o. Sarajevo, koje je prvo i jedino domaće akreditirano certifikacijsko tijelo u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici kompanija upoznati su s dobrobitima novog sustava certificiranja, izmjenama u normama, rizicima te samom procedurom certificiranja.

Posebno su naglašene brojne koristi od ovog certifikata i da se one prvenstveno ogledaju u povećanju dobiti poduzeća zbog sustavnog planiranja, analiza i upravljanja rizicima, kao i smanjenju troškova poslovanja.

Tu je stvaranje poslovnog ugleda, pouzdanost i poslovna izvrsnost, što je ključno kod onih poduzeća koja su izvozno orijentirana prema zemljama Europske unije.

Nazočni su imali priliku upoznati se s promjenama koje donosi novi certifikat ISO 9001:2015 u odnosu ISO 9001:2008 i saznati što su to nova struktura upravljanja i nazivi te načini kontrole rizika.

- Do sada je dodijeljeno više od milijun certifikata za normu ISO 9001 u svijetu od različitih certifikacijskih kuća.

Značajno je da ovi standardi za upravljanje organizacijama i osiguranjem kvalitete ISO 9001:2015 pružaju organizacijama priliku uskladiti svoje poslovne procese i procese upravljanja kvalitetom, kazao je Hurem i dodao da Institut za certificiranje - ICS daje podršku organizacijama koje do sada nisu imale sustav upravljanja kvalitetom, kao i onima koje već imaju sustav po starom standardu.

Institut za certificiranje sistema je certifikacijsko tijelo s dugogodišnjim iskustvom u pružanju širokog spektra certifikacijskih usluga s područja normizacije, certifikacije sustava, upravljanja projektima, praćenja zakonskih propisa, inspekcije kvalitete i kvantitete te čitavog niza edukacijskih programa namijenjenih malim, srednjim i velikim poduzećima.

Značajni napredak

Organizacije koje pristupe ovoj promjeni samo kao promjeni dokumentacije propuštaju priliku napraviti značajniji napredak, zaključio je Hurem.

Za kraj ožujka najavljen je seminar za obuku internih auditora od ICS-a d.o.o.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.