Iako se temperature spuštaju

Početkom godine mogu se saditi krumpir, češnjak, začinsko bilje...

Početkom godine mogu se saditi krumpir, češnjak, začinsko bilje...
31.01.2022.
u 20:30
Pogledaj originalni članak

Svaki poljoprivrednik zna da za njega nema odmora bez obzira na to koje je godišnje doba. Iako se početkom godine temperature spuštaju debelo ispod nule, ipak postoje kulture koje se mogu saditi, piše Večernji list BiH. Kako ističu i poljoprivrednici, postoji dosta biljaka čija se sadnja može početi početkom godine, bilo da je riječ o stakleniku ili zatvorenom prostoru za pripremu nadolazećeg godišnjeg doba. Ali važno je znati da rana sjetva zahtijeva i dosta strpljenja.

Nepredvidljiv mjesec

- Valja imati na umu da početak godine može biti nepredvidiv za baštovane, a zna se dogoditi da bude dovoljno topao da uzrokuje raniju sjetvu, a istodobno može biti i kockanje kada je riječ o vremenskim prilikama. Niska razina svjetlosti i visokih temperatura u zatvorenom prostoru može dovesti do slabljenja sadnica sklonih "prigušenju". Većina biljaka koje se sade u ovom razdoblju stavlja se u posude te zahtijeva dobro zemljište, grijanje i mnogo svjetlosti. Jedna od preporuka je da se sjeme izlaže svjetlosti, kao i da se redovito zalijeva. S prvim toplijim danima sadnice je važno iznijeti vani da se naviknu na promjenu temperature, a nakon toga ih presaditi u zemlju - ističu stručnjaci navodeći biljke koje se mogu saditi već u prvim danima nove godine. - Bob i grašak su prve kulture koje se mogu posijati. Minimalna temperatura za klijanje boba je između 1 i 3 ºC, ali je najbolje sjetvu obaviti kada je temperatura zemljišta od 5 do 6 ºC. Tada je dobro obaviti i sjetvu graška, ali odaberite rane i niske sorte. Mlade biljke obiju vrsta izdržavaju hladnoće do -6 ºC. Oni rano napuštaju gredice, a tlo ostaje obogaćeno dušikom. Njihov je neprijatelj prevelika vlaga, zbog čega ih treba posijati na ocjedito mjesto ili pričekati da se zemlja prosuši. Grah se također može saditi početkom godine - kazali su. Kada je pak riječ o cijenama, sjeme graha može se kupiti po cijeni od tri do četiri marke, ovisno o vrsti graha. Za sjeme graška potrebno je izdvojiti od 1,40 KM maraka pa naviše, što također ovisi o vrsti ove kulture. Češnjak se također može saditi početkom godine, i to izravno u vrt na otvorenom polju, ali ako nema snijega. Inače, stručnjaci ističu da se od lukova prvi sadi jari češnjak jer je otporniji na hladnoću. Kod njega vrijedi pravilo - što ranije, to bolje, ali se treba prilagoditi vremenskim prilikama. U ovom razdoblju im ne prijeti lukova muha. Do njezina leta glavice će biti dobro formirane. Kada zakasnimo sa sjetvom, štete će na mladim biljčicama biti veće. Crveni luk sadi se poslije, kada se zemlja zagrije između 5 i 10 ºC. Svi koji se sada odluče za sadnju češnjaka, za sjeme će izdvojiti oko 10 KM po kilogramu. Krumpir je još jedna od biljaka koja se može saditi tijekom zime. Preporučuje se da proklijali krumpir stavite u prazne kutije te ga držite na toplom, svijetlom mjestu. Zatim ga posadite u posude i prebacite na sunčano mjesto te redovito zalijevajte. Oni koji nemaju svoja sjemena, za sjeme ranog krumpira izdvajat će oko 1,50 KM. Krastavci se mogu saditi u posude već od kraja siječnja, kao i rajčica i tikvice. Međutim, rajčicu ćete od proljeća morati nastaviti uzgajati u plasteniku, baš kao i patlidžan. Sjeme krastavaca moguće je kupiti po cijeni od 2 KM, rajčica od 4 pa do 10 KM, ovisno o sorti, dok sjeme tikvice sada stoji oko 3 KM. Sjeme patlidžana može se posijati u prvom mjesecu godine, i to otprilike po 2-3 sjemenke u pojedinačne posude, koristeći kompost. Međutim, potrebno je da stoji u zagrijanoj prostoriji na temperaturi od 21 do 27 °C, a sjeme stoji oko 3 KM.

Začinsko bilje

Moguće je sijati i začinsko bilje poput bosiljka, peršina, vlasca te timijana. Brojne su vrste salata koje možete posijati. Potočarka se sije prva jer joj odgovara temperatura od 2 do 3 ºC. Zelena salata može se uzgajati iz presadnica ili se može obaviti izravna sjetva. Izbor kultura za ranu sjetvu je velik, a uz malo sreće i pridržavanje osnovnih pravila, mogli biste uživati u plodovima svoga rada. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.