baza Butmir u Sarajevu

Počela EUFOR-ova vojna vježba 'Brzi odgovor 2020'

Počela EUFOR-ova vojna vježba 'Brzi odgovor 2020'
30.08.2020.
u 15:11
Pogledaj originalni članak

EUFOR-ova vojna vježba "Brzi odgovor 2020" svečano je otvorena danas u bazi Butmir u Sarajevu, a riječ je o redovitoj godišnjoj vježbi kojom se provjerava sposobnost EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio rezervnih snaga koje se u partnerskim zemljama nalaze u stanju visoke spremnosti.

Ministar obrane BiH Sifet Podžić kazao je kako je ta vježba dokaz da EUFOR i u izvanrednim okolnostima može odgovoriti misiji koja mu je dodijeljena u BiH.

- Na ovaj način i Oružane snage (OS) BiH provjeravaju sve ono što su s EUFOR-om radile, a posebno mi je zadovoljstvo što sudjeluju i druge sigurnosne agencije iz BiH i to je odlična prilika da provjerimo našu koordinaciju, a toga nam definitivno treba - istaknuo je Podžić.

Naglasio je kako Ministarstvo obrane BiH i OSBiH imaju kontinuiranu i snažnu suradnju sa EUFOR-om kroz područja koordinacije, obuke i vježbi, gdje stiču dodatna znanja i iskustva.

- Koordinacija koju imamo sa EUFOR-om odvija se putem različitih timova za suradnju i savjetovanje od taktičke do strateške razine. Zajednička obuka sa EUFOR-om provodi se kontinuirano od 2010. godine - dodao je Podžić.

Pojasnio je da je vježba „Brzi odgovor 2020“ vježba kroz koju EUFOR provjerava spremnost za provođenje dodijeljenog mandata u BiH i dio je plana suradnje EUFOR-a i OSBiH.

Oružane snage BiH, dodao je, ove godine sudjeluju s jednim pješadijskim vodom, odjeljenjem vojne policije i jednim helikopterom,a  dale su na raspolaganje i vlastite strukturne kapacitete na različitim lokacijama u BiH koji su potrebni za uspješnu realizaciju vježbe.

Komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Reinhard Trischak istaknuo je kako su pripreme za ovogodišnju vježbu mnogo teže zbog okolnosti izazvanihe pandemijom koronovirusa te da u vježbi ne sudjeluje nijedan vojnik koji prije dolaska nije proveo vrijeme u karanteni i koji nije testiran.

I ove godine će, dodao je, provesti vježbu uz učešće vojnika iz 20 zemalja te pokazati sposobnost da pomognu u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Operacijski zapovjednik EUFOR-a generalpukovnik Brice Houdet, koji se skupu obratio video-porukom, kazao je kako već može vidjeti mjerljivu dobrobiti koju njihove stalne snage raspoređene na terenu donose BiH.

Najavio da će u narednim danima EUFOR širom BiH izvoditi vježbu „Brzi odgovor 2020“ kako bi pokazale sposobnost da pomognu kad god to bude potrebno.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.