Nakon sastanka s Čovićem

Plenković će prvo doći u BiH nakon što ponovno bude izabran za premijera

Plenković će prvo doći u BiH nakon što ponovno bude izabran za premijera
11.07.2020.
u 13:05
Pogledaj originalni članak

Hrvatski premijer i čelnik HDZ-a Andrej Plenković sa suradnicima razgovarao je u Zagrebu sa zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH i šefom HDZ-a BiH Draganom Čovićem koji mu je čestitao na izbornoj pobjedi te je u izjavi za Večernji list istaknuo kako očekuje nastavak potpore Bosni i Hercegovini i ovdašnjim Hrvatima u ostvarenju jednakopravnosti.

Hrvatska partner

“Prije svega, prokomentirali smo rezultate izbora i iskazali krajnje pozitivno raspoloženje da se uspjelo napraviti ono što čak u samome početku nije bio procijenjeni domet. Raspoloženje je bilo više nego dobro. Jednako je i kod nas u Bosni i Hercegovini gdje je više od 72 posto potpore glasova bilo za HDZ. Sigurna Hrvatska prepoznata je kao partner u izgradnji europske budućnosti Bosne i Hercegovine te ostvarivanju punopravne jednakosti Hrvata Bosne i Hercegovine kao konstitutivnoga naroda”, rekao je Čović. 
Najavio je kako prvi posjet u inozemstvu Plenković planira upravo u Bosnu i Hercegovinu. 
“Očekujemo da će, u tjednu kada se u BiH riješi proračun, Hrvatska dobiti novu Vladu. Dogovorili smo se da organiziramo zajednički posjet BiH kako bi ponovno prvi posjet bio ovoj zemlji nakon imenovanja za premijera”, istaknuo je čelnik HDZ-a BiH i Hrvatskoga narodnog sabora BiH. Po njegovim riječima, razgovaralo se o odnosima dviju država, problemima s porastom broja zaraženih koronavirusom te posebice o odnosima u BiH. 
“Posvetili smo se u značajnome dijelu Bosni i Hercegovini. Izvijestio sam premijera i suradnike o usvajanju izmjena Izbornoga zakona vezanih za Mostar, ali i o posljednjim događanjima vezanim za proračun. Bile su tu određene dvojbe i netočne informacije kako smo mi rušili proračun. A to nije istina. Mi smo samo tražili da se ispoštuje izvorni proračun koji je poslan iz Vijeća ministara jer je taj dokument bio usuglašen. Ovaj dio na kojemu je Komšić inzistirao je izbačen. Rekao sam kako ćemo mi, zaključno s 21., imati proračun, ali u izvornome obliku”, istaknuo je. Poseban dio susreta bio je posvećen europskim i euroatlantskim ambicijama Bosne i Hercegovine te što se očekuje u BiH i kako Hrvatska može pomoći glede približavanja zemlje Europskoj uniji. “Razgovarali smo kako te sporazume realizirati i u kojoj mjera tu Hrvatska može pomoći da se onih 14 uvjeta realizira i da se na jedan primjeren način evidentira u Bruxellesu. Drugim riječima, da ovo naše zaostajanje, koje uvijek izazove konflikt, stavimo u drugi plan, a da uspijemo otvoriti tu priču o pregovorima s Bosnom i Hercegovinom”, dodao je Čović. On je iskazao umjereni optimizam za mogućnost novih iskoraka nakon što su predstavnici HDZ-a i SDA usuglasili sporazume o održavanju izbora u Mostaru te izmjenama Izbornog zakona zemlje o Predsjedništvu i Domu naroda. 
“Informirao sam sugovornike da mi moramo sa SDA završiti Izborni zakon do prosinca ove godine. Informirao sam ih da izbori ne mogu biti 15. studenog ove godine jer se radi o roku koji je izvan zakonskog okvira. S obzirom na to da smo usvojili izmjene Izbornoga zakona o Mostaru, a uskoro ćemo donijeti i proračun, racionalno je da lokalni izbori budu 15. prosinca ili kako se već dogovorimo. Bit će, naravno, zajedno s Mostarom i drugim sredinama. Glede svega toga moramo paziti na rok od 150 dana, a budući da su izmjene za Mostar usvojene ovoga tjedna te sve treba objaviti u Službenom glasniku kako bi se s drugim lokalnim sredinama tamo glasovalo”, dodao je.

Bez preglasavanja

Najavio je i sljedeće korake kako bi se u djelo proveli sporazumi sa SDA. “Mi želimo da sa SDA u prosincu imamo koncept izmjena Izbornoga zakona koji se tiče izbora članova Predsjedništva i izaslanika za Dom naroda kako bi se zajamčilo da tamo sjede legitimni predstavnici konstitutivnih naroda bez mogućnosti preglasavanja”, istaknuo je Čović. Na sastanku su nazočili i ministri Davor Božinović i Gordan Grlić Radman te državni tajnici Zdravka Bušić i Zvonko Milas. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.