Aktivisti upozoravaju

Plastični otpad u RH se ne reciklira, nego izvozi u BiH

04.07.2019.
u 10:36
Pogledaj originalni članak

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, koji se brojnim aktivnostima diljem svijeta obilježava 3. srpnja, postaje sve veći globalni pokret. Plastika je fantastična, ali način na koji je proizvodimo i na koji uklanjamo proizvode od plastike nije. Jučer su mnoge “zelene” organizacije provele niz aktivnosti kako bi upozorile građane na opasnost od plastičnog otpada. Pa je tako “Zelena akcija” u Hrvatskoj, članica svjetskog pokreta “Break Free From Plastic”, organizirala Tjedan bez plastike koji se održava na raznim lokacijama u Zagrebu. Ponudili su i održive alternative te pozvali građane da se uključe u edukativne i zagovaračke aktivnosti Tjedna bez plastike.

Ukazivanje na problem

Aktivisti upozoravaju kako se plastika u Hrvatskoj ne reciklira nego se izvozi u Bosnu i Hercegovinu gdje se neadekvatno zbrinjava, javlja je Anadolu Agency. Aktivisti “Zelene akcije” na Glavnom kolodvoru u Zagrebu istaknuli su transparent “Croatia: Full of plastic” (Hrvatska: puna plastike), zatim natpis “Plastične vrećice su problem. Ja sam rješenje”, a s natpisom “Hoćete vrećicu?” aktivisti će tijekom ovog tjedna hodati Zagrebom i građanima dijeliti platnene vrećice. Marko Košak, voditelj programa gospodarenja otpadom “Zelene akcije” i predstavnik globalnog pokreta “Break Free From Plastic” za RH, poručio je kako “Zelena akcija” performansom izvedenim na Glavnom kolodvoru, ali i akcijama koje će uslijediti tijekom cijelog tjedna, želi potaknuti građane da ne koriste jednokratne plastične proizvode kao što su vrećice, čaše, boce, slamke, štapići za uši i pribor za jelo koji spadaju među najveće plastične zagađivače okoliša. Prema podacima “Zelene akcije”, godišnje se u Hrvatskoj proizvede 200 milijuna plastičnih vrećica, od čega se reciklira samo 7%. U Hrvatskoj ne postoje sortirnice ni tvrtke koje recikliraju plastiku, upozorava Košak te kaže kako su mediji u Hrvatskoj objavili da se plastika iz Hrvatske izvozi u BiH gdje se neadekvatno zbrinjava, odnosno koristi kao energent u industriji. “Nedavno je objavljena znanstvena studija koja pokazuje da je Jadransko more jedno od triju najzagađenijih mora u Europi”, izjavio je Košak. Poručio je kako apeliraju na nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i institucije koje su obvezne provoditi odredbe Europske smjernice o zabrani korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda te ih u roku od dvije godine primijeniti u hrvatsko zakonodavstvo. “Apeliramo i na industriju da počne proizvoditi kompostabilne materijale, neplastične, jer plastični se proizvode od neobnovljivih izvora energije, od fosilnih goriva, nafte, ugljena i zemnog plina. Trebamo koristiti prirodne materijale, vrećice mogu biti izrađene i od kukuruznog škroba”, poručuje.

Zabrana prodaje

Trgovci u RH će s polica do 2021. u potpunosti morati maknuti jednokratne plastične materijale. “Pohvalno je da građani sortiraju otpad, ali poželjno bi bilo smanjivati količinu otpada, a time i jednokratne plastike. I dok su u Hrvatskoj uvidjeli problem i provode razne aktivnosti kako bi se plastika gdje je god moguće manje koristila te adekvatno zbrinjavala, vlasti u BiH, ali i građani, ovaj problem guraju “pod tepih” i zatvaraju oči dok se količine plastičnog otpada gomilaju i nepovratno uništavaju okoliš.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.