Oprez

Planinska područja na meti lopova, kradu sve iz vikendica

Planinska područja na meti lopova, kradu sve iz vikendica
10.01.2023.
u 21:00
Sve one koji u ovo vrijeme odlaze na odmore policija upozorava da poduzmu sve kako bi zaštitili svoje domove
Pogledaj originalni članak

Više vikendica u planinskim područjima bilo je na meti lopova proteklih dana, doznaje Večernji list BiH od policijskih izvora. Naš kontakt referira se na planinska područja BiH od Kupresa do Jahorine, a, kako navodi, lopovi nisu birali što će ukrasti.

Održavati komunikaciju

- Obično je to tako u planinskim krajevima, a traže se vikendice na osamljenijim mjestima jer gdje je deset vikendica u nizu, uvijek je za očekivati da će netko biti tu. Neke pljačke se ne prijave, iako bi dobro bilo da se odmah javi policiji kako bi se moglo navrijeme reagirati i pokušati doći do počinitelja. Lopovi smatraju da su im planinske kuće lak plijen jer se rijetko u njima boravi, stoga je važno na neki se način zaštititi, bilo da se održava komunikacija sa susjedima, postave kamere, angažira sigurnosna služba koja bi pratila šire područje i slično - ispričao nam je. Kaže i kako će ovo vrijeme neki iskoristiti i za odmor, pa bi dobro bilo da fotografije ne objavljuju na društvenim mrežama dok se ne vrate kući. - Često se proteklih godina događa da su supružnici bili na ljetovanju ili zimovanju, fotografije s nasmijanim licima objavljivali su na Facebooku i drugim mrežama, a onda, kada bi došli kući, imali bi kisela lica jer ih je netko opljačkao. Zato, s tim stvarima treba biti oprezan. Kod nas mentalitet nije takav, a i nema se novca da bi se na zimovanje išlo tjedan i više dana, ali netko će otići vikendom. Pa ako već postoji želja da se to objavi negdje, dobro bi bilo da se to učini nakon što sve prođe - ispričao nam je. Ovih dana je i policija izdala više upozorenja. Sve one koji u ovo vrijeme odlaze na skijanje, godišnje odmore ili putovanja upozorili su da poduzmu sve kako bi zaštitili svoje domove od provala, a iskoristili smo neke od njihovih savjeta koje smo pronašli. - Ako odlazite na put, pobrinite se za mjere zaštite svog doma - ističu. Građanima predlažu i da ključeve stana i poštanskog sandučića ostave kod susjeda ili druge osobe od povjerenja koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da su u svom domu, kao i da ne govore svima kako odlaze te ne ostavljaju poruke na društvenim mrežama o tome da će biti odsutni. - Ne bi trebali ni spremati cvijeće s balkona i prozora jer tako ostavljaju poruku da su odsutni. Novac i druge dragocjenosti najbolje je ne ostavljati u posudama na kuhinjskim policama ili u spavaćoj sobi (ladice, madraci) jer lopovi najprije traže upravo na tim mjestima - navodi se u preporukama.

Paziti na detalje

Policija građane poziva i da zapišu serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografiraju kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati, da novac i kreditne kartice ne drže zajedno, pogotovo ne s PIN brojevima, kao i da spreme ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti te, ako ga imaju, ne zaborave uključiti alarmni sustav. Također, ako po povratku u svom domu zateknu provalnika, iz policije apeliraju na građane da ga ne pokušavaju sami uhvatiti jer je možda naoružan, već ih odmah nazovu. Napominju kako im u hvatanju kradljivaca može pomoći ako dobro zapamte njihov opis ili marku vozila i registracijsku oznaku. Nakon što uoče da im je provaljeno u dom, odmah trebaju pozvati policiju i ništa ne dirati ili spremati kako ne bi uništili korisne tragove koji policiji mogu pomoći u pronalasku počinitelja, istaknuto je. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.