jozo bagarić

Pitanje je žele li neki usvojiti Zakon o MIO ili stvoriti kaos u FBiH

Pitanje je žele li neki usvojiti Zakon o MIO ili stvoriti kaos u FBiH
24.11.2017.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Ovotjedna odgoda sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH samo je potvrdila brojne probleme u vladajućoj koaliciji, prvenstveno u odnosu SDA i SBB. Što će se dalje događati i kako će federalni Zastupnički dom funkcionirati, u intervjuu za Večernji list govori predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH - HNS-a doc. dr. sc. Jozo Bagarić.

Je li bilo nužno odgoditi sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH?

- Osobno smatram kako je to u situaciji koju smo imali tijekom izvanredne sjednice 21. studenoga bilo nužno. Od samoga početka sjednica je otišla u smjeru koji nije imao puno veze s dnevnim redom. Očito je bilo da su namjere bile pozornost usmjeriti na premijera, Vladu, koaliciju, a ne na poslovnički utvrđen dnevni red. Uz to, dogodilo se nešto nezabilježeno u parlamentarnoj praksi jer je potpredsjednik FBiH Dunović, tražeći skidanje s dnevnog reda točke 8. prijedloga Zakona o stečaju, na što poslovnički ima pravo, otvoreno zaprijetio zastupnicima “da to uradite kroz pojedinačno glasovanje jer ne može uvijek Parlament biti odgovoran, nego zastupnici su odgovorni”. Uostalom, sjednica je uistinu bila vrlo mučna i logično je bilo razmotriti situaciju te stankom pokušati osigurati normalne uvjete za rad.

Je li bilo razgovora o prevladavanja trenutačnog stanja?

- I u pripremi, na Kolegiju Zastupničkog doma, bilo je razgovora o stavovima i mogućim neslaganjima. No, pokazalo se da je tu sve bilo dobro, a na samoj sjednici da je praktično sve problematično. Nažalost, to nam se često događa, jedno se kaže, drugo se misli, a treće radi. Koliko mi je poznato, razgovori se vode, ali smatram kako će se teško naći brzo i jednostavno rješenje. Zapravo, mislim kako mi nismo ta razina koja ovako kompleksu situaciju može riješiti.

Mislite li da je moguće postići kompromis oko pitanja zbog kojih je došlo do odgode sjednice?

- Nije jedan problem tu sjednicu doveo do prekida. Brojni su razlozi koji su doveli do te situacije. Pitanja odnosa u koaliciji su bitnija od samog, naravno bitnog, Neovisnog odbora za policiju, Odbora za žalbe građana, Upravne strukture FTV-a, Upravnog odbora Razvojne banke i sl. Ti problemi mogu se riješiti za 10 minuta, naravno, ako postoji dobra volja. Ali očito je da je nema. Klub zastupnika HDZ-a BiH - HNS-a je otpočetka te problematike bio određen i vrlo jasan te nema ni malo odgovornosti u ovoj situaciji. Naše opredjeljenje je rad, relaksacija odnosa, rezultat za opće dobro.

Kakvi su izgledi da se uskoro usvoji rebalans proračuna za 2017. i proračun za 2018.?

- Nadam se da će stanka uroditi plodom i da ćemo već idućega tjedna nastaviti s radom. Posla je već sada jako puno i nedopustivo je bilo kakvo odugovlačenje. Nadam se kako smo svi svjesni toga i odgovornosti koju imamo. Svjesni situacije i mogućih posljedica, nadam se da će ovi ključni akti, poput rebalansa proračuna za 2017. te proračuna za 2018., kao i prethodnih godina u ovom mandatu, biti doneseni do kraja ove godine.

Premijer Novalić je najavio Zakon o MIO u proceduri za 15 dana. Kakvi su izgledi za dogovor po tom pitanju?

- Da, premijer je to najavio na protekloj izvanrednoj sjednici i vjerujem kako će tako i biti. No, smatram bitnim malo objasniti situaciju oko ovoga zakona. On je u proceduri već gotovo dvije godine, od ožujka 2015. Njegov začetak je u strategiji reforme mirovinskog sustava u FBiH, koja je usvojena na Parlamentu FBiH (Zastupničkom domu 12. listopada 2013. i Domu naroda 6. veljače 2014.). Na temelju nje utvrđeni su smjerovi promjena mirovinskog sustava i napravljen je ovaj tekst. Kako je riječ o zakonu od iznimne važnosti, ključnim po pitanju osiguranja financijske stabilnosti Federalnog zavoda MIO i osiguranja redovite isplate mirovina, tekst je dostavljen prošle godine županijama na mišljenje, provedena je javna rasprava, ugrađena su određena poboljšanja itd. Znači, svi su imali vrijeme i priliku iznijeti svoje mišljenje, stavove, kako bi kvalitativno popravili ovaj prijedlog zakona. A ovo je zapravo bila treća verzija i treći pokušaj usvajanja ovog zakona. No, o zakonu se nije ni raspravljalo pa je logično pitanje je li cilj uopće donijeti ovaj ili je nešto drugo posrijedi. Kriza, neredi, kaos...

Kakav je stav zastupnika HDZ-a BiH - HNS-a po pitanju Zakona o MIO?

- Svjesni kako je riječ o zakonu koji se dotiče svih na prostoru FBiH, pa i šire, na kraju i nas koji smo na putu za mirovinu, izrečen je više puta do sada. Sve svoje primjedbe nastojali smo ugraditi u tekst zakona i na ovaj tekst imamo amandman (nadam se da će biti usvojen), a to govori da i uz najbolju volju, apsolutnu koncentraciju i autoritativnu kompetenciju, ne možete jamčiti kako će zakon biti idealan, apsolutno dobar za sve. Ali uvijek ostaje mogućnost da se naprave dopune i izmjene na nekim mjestima u nekim kategorijama. S ovim stavovima bili smo spremni na raspravu, poboljšanje zakona. Osporavanje procedure “žurnosti” moglo bi se protumačiti samo kao izgovor da se ovako bitan zakon nikako ne donese. To bi mogao biti stvarni interes, a i sam premijer upozorio je na moguće posljedice. Rekao sam ranije što je naš interes, a sigurno nisu nikakvi zastoji, blokade, socijalni nemiri i sl.

Što je prioritet Kluba zastupnika HDZ-a BiH - HNS-a do kraja mandata?

- Prioriteti su vezani uz predizborni program HDZ-a BiH. Do kraj mandata cilj nam je usvojiti Zakon o MIO, o doprinosima, obrtu, stečaju, razvojačenim braniteljima - braniteljski dodatak, braniteljskim udrugama od posebnog značaja, kontroli revizije branitelja, državnoj službi, FTV-u, Izborni zakon BiH, Zakon o javnom RTV sustavu, uglavnom zakone od općeg i nacionalnog interesa, ostanak, bolji život, EU i NATO integracije.•     

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.