Ukusna pita od jabuke uvijek dobro dođe, ali pogotovo 20. listopada kada je Svjetski dan jabuka. Riječ je o tradiciji koja je započela još 1990. godine od strane organizacije Common Ground iz Londona. Željeli su time predstaviti sve zdravstvene kvalitete jabuke, ali i brojen sorte jabuka koje se uzgajaju u Engleskoj. Kasnije se dan jabuka proširio po cijelom svijetu, a općenito postoji, prema nekim procjenama, oko 30 tisuća različitih sorti jabuka. U tom duhu, donosimo vam recept za bakinu pitu od jabuka.
Sastojci:
Biskvit:
- 3 jaja
- 1 čaša šećera
- 1 čaša mlijeka1 čaša ulja
- 2 čaše glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
Nadjev:
- 1 kg jabuka
- 3 žlice šećera
- 1 žličica cimeta
- 5 žlica griza
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Naribajte oguljene i očišćene jabuke. Prebacite ih u lonac, dodajte šećer i cimet te dinstajte
oko 15 minuta. Kada jabuke puste sok, dodajte griz. Ostavite na stranu da se ohladi.
Izmiksajte jaja i šećer u pjenastu smjesu, dodajte ulje i mlijeko, kratko miksajte pa dodajte
brašno i prašak za pecivo te sjedinite sve sastojke. U namašćen i pobrašnjen lim za pečenje
izlijte pola smjese i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10 minuta. Izvadite lim iz
pećnice, dodajte smjesu s jabukama te prelijte ostatak smjese za biskvit. Vratite lim u
pećnicu i pecite kolač 35 minuta. Pustite ga da se ohladi, a prije posluživanja pospite
šećerom u prahu.