Život u BiH skuplji svakog mjeseca

Piletina postala luksuz, a mogao bi i kruh, čeka nas novi val poskupljenja

Piletina postala luksuz, a mogao bi i kruh, čeka nas novi val poskupljenja
06.10.2021.
u 16:23
Pogledaj originalni članak

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH posljednjih mjeseci značajno su porasle, što sve više zabrinjava građane koji smatraju da je ekonomska situacija sve teža i neizvjesnija. Statistički podaci jasno pokazuju kako je u BiH zabilježen kontinuiran rast cijena prehrambenih artikala od 12 do 15%, piše Večernji list BiH. Razina cijena u kolovozu ove u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 2,3%, dok kućni proračuni građana ili su ostali isti ili su čak i manji.

Veće cijene

U srpnju 2021. u FBiH najviše je porasla cijena jestivih ulja, i to za 36,6% u usporedbi s istim mjesecom u 2020. Osim ulja, došlo je i do poskupljenja pilećeg mesa za 24,7% (isto analizirano razdoblje), prema podacima Federalnog zavoda za statistiku. U navedenom razdoblju, što se tiče cijena jaja i proizvoda baziranih na njima, došlo je do rasta od 5,6%. Šećer je poskupio za 3,3%, junetina i teletina za 3,1%, dok su brašno i drugi proizvodi od žitarica skuplji za 3%. Podsjećanja radi, prije desetak godina litra ulja kretala se od 1,10 do 1,40 KM, a sada je to i tri puta više. Ono što definitivno građane najviše zabrinjava, a i treba zabrinjavati, jest činjenica da je došlo do poskupljenja prehrambenih artikala i higijenskih potrepština te svega onoga što je ljudima potrebno za svakodnevni život i ono bez čega ne bismo mogli, pogotovo za vrijeme pandemije, kada je ljudima potrebno da jedu kvalitetniju hranu, a povećana je i potražnja za higijenskim potrepštinama. Upravo su ti artikli i najviše poskupjeli. Nažalost, građani i u predstojećem razdoblju mogu očekivati dodatni porast cijena životnih namirnica. Najavljen je porast cijene brašna. Ako dođe do toga, naravno da će automatski doći do povećanja cijena svih pekarskih proizvoda i svih proizvoda koji se baziraju na brašnu. Budući da je došlo i do poskupljenja ulja, već su neki proizvodi zbog toga poskupjeli. Meso je poskupjelo, posebno piletina, koja je najviše zastupljena u prehrani naših građana. Tako da im sigurno predstoji razdoblje u kojem će cijene u trgovačkim lancima, trgovinama, na tržnicama iz dana u dan rasti. Piletina, koja je bila najčešće meso koje su bh. građani konzumirali, postala je luksuz.

Strah od novih poskupljenja

A što kažu građani? Kako preživljavaju? - Vrlo teško se preživljava od 1. do 1., u ovom vremenu sve je poskupjelo, a plaća je ostala na istoj razini - kaže trgovkinja iz Mostara. Većini radnika koji rade za prosječnu ili pak ispodprosječnu plaću pokriti sve troškove postala je nemoguća misija. - Ne znam što bih vam rekao. Ekstremno je teško preživjeti, pogotovo kad čovjek ima obitelj. Stanje je svakim danom sve teže i teže jer vidimo da cijene idu gore, po fening ili više. Cijene, pogotovo prehrambenih proizvoda, sve više rastu - kaže konobar iz jednog kafića. Ipak, najteže je umirovljenicima. Većina ih prima minimalne mirovine, od kojih moraju platiti režije, kupiti hranu, ali i brojne lijekove. - Cijene divljaju, hrana je poskupjela. Ulje, kruh..., sve je skuplje. Hrana nam je postala luksuz. Preživljavamo nekako, a dokle ćemo, ne znam - kaže umirovljenica. Brojni građani BiH jako su pogođeni poskupljenjima životnih namirnica. Rast cijena u BiH izravno je uvjetovan globalnim ekonomskim događanjima. Ono što je problematično kada je riječ o BiH jest to što značajan dio populacije ima nizak životni standard – gotovo 50 posto radnika radi za neto plaću ispod 700 KM. Rast cijena stvara pritisak na raspoloživi dohodak ovog dijela populacije.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.