OPREZ

Pijete vodu iz plastične boce? Nakon ovog istraživanja dobro ćete razmisliti

Pijete vodu iz plastične boce? Nakon ovog istraživanja dobro ćete razmisliti
15.03.2018.
u 21:33
Istraživanje je, između ostalih, obuhvatilo brendove kao što su Aquafina, Dasani, Evian, Nestlé i San Pellegrino.
Pogledaj originalni članak

Istraživanje provedeno s više od 250 plastičnih bočica za vodu, na 11 različitih brendova u devet različitih zemalja pokazalo je da je kontaminacija mikroplastikom skoro pa konstanta i pronađena je u više od 90% uzoraka. 

Točnije, pijenjem iz plastične bočice unosimo u organizam čestice mikroplastike, a znanstvenici traže ispitivanje mogućih zdravstvenih posljedica. Istraživanje koje je provela novinarska organizacija Orb Media u suradnji sa znanstvenicima Državnog sveučilišta u New Yorku, otkrilo je da se u ljudskoj kosi nalazi prosječno 10,4 mikroplastičnih čestica po litri. To je oko dva puta više od onečišćenja koje je otkriveno u ranijoj studiji provedenoj o kontaminiranosti vode plastikom iz slavine, javlja independent.co.uk.

Istraživanje je provedeno diljem svijeta, a najviša stopa zagađenja je u SAD-u. Prethodna istraživanja pokazala su da se veliki dio plastičnih mikročestica nalazi u oceanima, jezerima, rijekama te u ribljim utrobama, a dobar dio te plastike dolazi iz otpadnih voda u kojima je prana sintetička odjeća. U slučaju flaširane vode, studija je pokazala da je onečišćenje dijelom rezultat plastične ambalaže, a dijelom greška u procesu punjenja.

Istraživanje je, između ostalih, obuhvatilo brendove kao što su Aquafina, Dasani, Evian, Nestlé i San Pellegrino.

Čak 90% injekcijskih plastičnih masa može proći kroz ljudsko tijelo, ali neke od njih mogu se nataložiti u crijevima ili ostati putovati kroz limfni sustav, prema istraživanju Europske agencije za sigurnost hrane. "Ne znamo koje se sve kemikalije nalaze u plastici, još je tu puno nepoznanica", rekao je za Orb, Jane Muncke, vodeći znanstvenik na Forumu o problemima pakiranja hrane u Zurichu.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.