generalna tajnica Vijeća Europe

Pejčinović-Burić: Nadam se da će do siječnja biti izabrana novo izaslanstvo BiH

Pejčinović-Burić: Nadam se da će do siječnja biti izabrana novo izaslanstvo BiH
25.10.2019.
u 12:30
Pogledaj originalni članak

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBiH Nikola Špirić razgovarali su, na marginama Europske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Europe, s generalnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić.

U srdačnom i otvorenom razgovoru generalna tajnica Vijeća Europe podsjetila je na činjenicu da postoji Akcijski plan 2018. - 2021. za suradnju te međunarodne organizacije s BiH. S tim u vezi, Pejčinović Burić naglasila je kako bi Vijeće Europe pozdravilo izbor novog izaslanstva PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, te izrazila nadu da će do siječnja naredne godine biti dostavljeni akreditivi članova novog izaslanstva, što bi, kako je rekla, značilo nastavak sadržajne suradnje Vijeća Europe s BiH.

Zahvaljujući se na političkoj podršci koju Vijeće Europe godinama pruža BiH s ciljem razvoja demokracije, poštivanja ljudskih prava i uspostavljanja vladavine prava, članovi rukovodstva oba doma PSBiH upoznali su generalnu tajnicu Vijeća Europe s razlozima koji su doveli do blokade izbora novog Vijeća ministara BiH i, posljedično, nefunkcioniranja PSBiH.

Krišto i Špirić posebno su se zahvalili na financijskoj pomoći u visini od milijun eura, koliko je Vijeće Europe izdvojio za ublažavanje posljedica migrantske krize u BiH. Članovi rukovodstva oba doma PSBiH upozorili su na činjenicu da se naša zemlja u sve oštrijoj formi suočava s migrantskom krizom, posebno u uvjetima kada, kako su rekli, institucije ne funkcioniraju i nisu u stanju kontrolirati i upravljati ovom krizom. U vezi s ovim pitanjem, Pejčinović Burić obavijestila je najviše dužnosnike PSBiH da je formiran ured posebnog predstavnika VE za pitanja migracija, koju će predvoditi šef ureda Vijeća Europe u BiH veleposlanik Drahoslav Štepanek.

Tijekom ovog susreta ponovno je ukazano na potrebu da BiH implementira presude Europskog suda za ljudska prava, posebo presudu u slučaju Sejdić i Finci, priopćeno je iz PSBiH. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.