Opet nedostaje citostatika

Pacijenti oboljeli od raka na lijekove u BiH čekaju i do godinu dana

Pacijenti oboljeli od raka na lijekove u BiH čekaju i do godinu dana
27.02.2016.
u 09:58
Pogledaj originalni članak

Već danima u UKC Republike Srpske nedostaju tri vrste citostatika, cisplatina, karbolatina i talidomida. Iako nema tih lijekova, situacija nije alarmantna, jer svih ostalih ima, tvrde u toj ustanovi i obećavaju da će ti citostatici stići do kraja tjedna, objavila je ATV. Oboljelima od najtežih bolesti takve vijesti su uvijek stresne. To najbolje zna Azra Ikalović, predsjednica Udruženja oboljelih od malignih bolesti, koja se s rakom bori skoro dva desetljeća, piše Večernji list BiH.

Odlaganje terapije

“Naravno da je stres jer mi onkološki pacijenti smo specifična skupina pacijenata, a inače svaki pacijent u svojoj glavi posloži stvari ako se dogodi da se odloži terapija. Ne mora značiti da će nastati veliki problem, ali strah je uvijek jači od čovjeka”, kazala je Azra Ikalović, predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke “Iskra” za ATV. Jedini izlaz iz agonije zvane “konstantna nestašica citostatika” Azra vidi u izmjeni Zakona o javnim nabavama u kojima jasno stoji da se lijekovi mogu nabavljati isključivo preko natječaja. Dok prođe natječaj, kaže, prošlo je i dragocjeno vrijeme za pacijente i zato bi trebalo tražiti druge načine nabave. Ministar zdravstva priznaje da sada nema sustavno rješenje što se tiče citostatika. Osnovni razlog je, kako kaže, taj što je RS mali i kao takav nezanimljivo je tržište velikim farmaceutskim kućama, odnosno dobavljačima lijekova.

- Susretat ćemo se i u budućnosti s ovakvim problemima, ali ćemo mi nastojati da oni budu manji. Sjećate se gorućeg problema citostatika prije dvije godine. To nije opravdanje za sve sudionike što je došlo do ovih problema, ali da ćemo činiti sve da ih bude manje – činit ćemo, naglasio je Dragan Bogdanić, ministar zdravstva i socijalne zaštite RS-a. Nestašica citostatika dugo je bila problem i u FBiH.

Trošarine za punjenje fonda

Kako je za Večernji list BiH kazala predsjednica Udruženja građanki “Renesansa” Spomenka Hadžić, situacija je katastrofalna jer su formirane liste čekanja kada je u pitanju Federalni fond zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. - Ima osnovna terapija koja se daje u kliničkim centrima citostaticima. I to se zna često dogoditi - da nema određenih citostatika. Je li oni svojom kvalitetom odgovaraju potrebama pacijenta, ne znam. Ali znam da su glavni uvjeti natječaji, a da je na njima glavni uvjet cijena lijeka. Cijena lijeka ne bi smjela određivati njegovu prisutnost na tržištu nego njegova kvaliteta i odgovor pacijenta na taj lijek, kazala je Hadžić. Kazala nam je i kako se već godinama bore i išli su s aktivnošću da se iz trošarina na duhan i duhanske prerađevine dio sredstava usmjeri prema Fondu solidarnosti i Fondu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, da bi se iz njega financirali svi lijekovi. - Da se poboljša financijska situacija Fonda i da se više ukinu liste čekanja. Jer, pacijentima je potreba da taj lijek dobiju na vrijeme. Vjerujte mi da je nedopustivo čekanje na lijek, kazala je Hadžić, dodavši kako su na određene lijekove ljudi znali čekati i do godinu dana. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.