Ljubuški će dobiti prvi in situ arheološki posjetiteljski centar

Oživljava rimski vojni logor, počeli radovi na Gračinama

Oživljava rimski vojni logor, počeli radovi na Gračinama
08.12.2021.
u 21:29
Pogledaj originalni članak

Tijekom nove turističke sezone Ljubuški bi trebao imati završenu još jednu destinaciju koja će u taj grad zasigurno privući brojne domaće, ali i strane turiste. Kako je objavljeno na službenoj Facebook stranici projekta "HeritageREVIVED", započeli su građevinski i adaptacijski radovi na lokalitetu Gračine, piše Večernji list BiH.

Više od 400.000 KM

- U radove na posjetiteljskom centru Gračine uvedena je tvrtka T&D Company Ljubuški. Građevinski i adaptacijski radovi kojima će se postojeći objekt preurediti u posjetiteljski centar na lokalitetu rimskog vojnog logora na Gračinama vrijedni su 224.345 eura (438.780,13 KM), a za njihov nadzor zadužena je tvrtka Arhitekt d.o.o. Mostar - stoji na navedenoj Facebook stranici. Rok izvođenja građevinskih radova je šest mjeseci, a investitor je JU Razvojna agencija ZHŽ-a - HERAG, ujedno vodeći partner na projektu. Realizatori projekta navode kako se ova intervencija oslanja na IPA cbc CRO-BiH 2007-2013 projekt "Connecting Separated" koji su provodili HERAG i Grad Ljubuški s partnerima iz Hrvatske, a kroz koji je uređen pristup lokalitetu i postavljena studentska intervencija SpomenARH kao zalog čuvarima baštine. - Od zapuštenog arheološkog lokaliteta, koji je ispao iz memorije ne samo posjetitelja nego i naših stanovnika, dobit ćemo prvi in situ arheološki posjetiteljski centar u Hercegovini koji će uključivati arheološku zbirku s Gračina, replike vojnika i hipokausta, maketu i VR prezentaciju logora te zbirku nalaza sa šireg područja Ljubuškog iz različitih povijesnih razdoblja, dok će s vidikovca na krovu posjetitelji moći pogledati nalazište na Gračinama - podsjetili su. Inače, projekt "HeritageREVIVED" provodi se kroz INTERREG IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska - BiH - Crna Gora 2014. - 2020. i financira se ERDF i IPA II fondovima EU-a. Inače, antički vojni logor na Gračinama u Humcu (Bigeste) iz 1. - 3. st. djelomice je istražen i konzerviran od 1977. do 1988. Na lokalitetu su otkopani ostaci rimskoga vojnoga kompleksa. Pronađeni su brojni ostaci keramike, vrčeva, vaza, novčića, nakita, prstenja, stakla, alata i oružja. Manji dio eksponata nalazi se u Muzeju franjevačkog samostana sv. Ante na Humcu, a veći dio iskopina (keramika, staklo, numizmatika) nikad nije bio izložen.

Posebna zaštita 1977.

Prvi akt zakonske zaštite arheološkog lokaliteta Gračine nastao je odlukom Skupštine općine Ljubuški iz 1977., kada je lokalitet uvršten pod posebnu zaštitu. Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika iz 2003. lokalitet Gračine proglašen je nacionalnim spomenikom

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.