mnoge prevare

Ovoga se pazite ako tražite stan u Njemačkoj, mogli biste ostati bez mnogo novca

Ovoga se pazite ako tražite stan u Njemačkoj, mogli biste ostati bez mnogo novca
01.03.2017.
u 12:37
Jedan od načina na koji se vara ljude je da se od njih unaprijed traži uplata
Pogledaj originalni članak

'Izgledaš kao jako dobra osoba pa ne bi trebalo biti problema', stoji na početku e-maila koji stiže kao odgovor na upit za jeftin stan u Njemačkoj. Prejeftin - jer riječ je o prijevari, piše croexpress.eu.

Mnogi hrvatski državljani, koji odu živjeti u Njemačku, muku muče s pronalaskom mjesta za život. Zbog velike potražnje, osobito u većim gradovima, cijene stanovanja su često visoke pa se traži svaka prilika da se za normalan novac pronađe dobar stan. Osim toga, najmodavci ne žele primiti svakog u svoj stan - njihovi uvjeti su često dosta strogi za hrvatske pojmove.

Prevaranti su, kao i svugdje gdje se okreće mnogo novca, i ovdje pronašli svoju nišu. Jedan od načina na koji se vara ljude je da se od njih unaprijed traži uplata, nakon čega se tražitelj stana, navodno, nalazi s agentom jedne poznate agencije za nekretnine, koji mu pokazuje stan. 

Navodni najmodavac na engleskom jeziku od tražitelja stana traži sve njegove podatke - ime i prezime, adresu, grad, broj mobitela, broj putovnice ili osobne iskaznice, datum rođenja... Nakon toga tražitelj stana na adresu navodno dobiva obavijest od tvrtke za nekretnine u kojoj ga se obavještava da im je najmodavac poslao ključeve i da moraju platiti prvu ratu stanarine i kauciju. A stan još nisu ni vidjeli.

Tražitelju stana se pojašnjava da novac mora uplatiti u roku 24 sata otkako su dobili obavijest jer će navodni agent pokazati stan u roku 48 sati. Taj navodni agent trebao bi tražitelju stana pokazati stan i, ako je zadovoljan, s njime potpisati ugovor u najmodavčevo ime. A ako tražitelj nije zadovoljan, vratit će mu novac na licu mjesta. U prijevodu, nosit će sa sobom par stotina eura kako bi ih vratio tražitelju stana ako ovaj ne bude zadovoljan. 

Zvuči sumnjivo?

Naravno, jer nema logike - zašto bi plaćali prvu stanarinu prije nego ste se uopće odlučili za stan? Osim toga, vjerojatnost da će vam netko u Njemačkoj stan iznajmiti preko interneta, bez da zadovoljavate ikakve preduvjete, nije baš velika. 

Dakle, pamet u glavu i ništa ne plaćajte unaprijed.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.