ISPROBAJTE

OVO JE KOLAČ SVIH KOLAČA! Kad ga iznesete na stol bit će bitka do posljednjeg zalogaja!

OVO JE KOLAČ SVIH KOLAČA! Kad ga iznesete na stol bit će bitka do posljednjeg zalogaja!
29.12.2020.
u 17:50
Pogledaj originalni članak

Mak, kokos, bademi, višnje, limun, slatko vrhnje, mekan i mirisan biskvit samo su dio predivnog  i primamljivog kolača, čiji okus obara s nogu!

Na prvu će vam se činiti kako je nešto kompliciraniji za pripremu,  no važno je samo slijediti korake i napravit ćete ga bez ikakve muke! Definitivno vrijedi svake utrošene sekunde. Kad ga jednom probate postat će neizostavan dio svake proslave i blagdanskog stola, piše dnevno.hr. 

SASTOJCI:

Za biskvit

8 bjelanjaka

70 g šećera

150 g mljevenog maka

50 g kokosa

50 g mljevenih badema

1 žlica (15 g) kukuruznog škroba (gustina)

2 žličice praška za pecivo

Potrebno je i 150 ml vrelog mlijeka za preliv biskvita.

Potrebni sastojci za kremu su:

8 žumanjaka

100 g šećera

2 vanilin šećera ili sjemenke iz jedne mahune vanilije

1 l mlijeka

100 g kukuruznog škroba (gustina)

1 žlica limunovog soka

1 naribana korica limuna

250 g maslaca

50 g šećera u prahu

Potrebni sastojci za voćni sloj su:

450 g smrznutih višanja

60 g šećera

2 vanlin šećer

20 g kukuruznog škroba (gustina)

4 žlice vode

2 žlice limunovog soka

1 žlica (5 g) mljevene želatine (ili 2 lista)

Potrebni sastojci za glazuru od bijele čokolade su:

100 g bijele čokolade

200 g slatkog vrhnja

1 žlica (5 g) mljevene želatine

25 ml vode

25 ml limunovog soka

PRIPREMA:

Biskvit spremite tako što ćete bjelanjke mikserom izmiksati u čvrst snijeg. Dodajte šećer i miksajte dok se šećer ne istopi. Kuhačom umiješajte mješavinu maka, kokosa, badema, gustina i praška za pecivo. Veliki lim od pećnice 40×30 cm obložite papirom za pečenje, izlijte i poravnajte tijesto. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pečen biskvit ohladite pa prelijte vrelim mlijekom. Kad se ohladi, uzduž ga prerežite na dva komada po dužoj strani.

Kremu spremite tako što ćete u posudi za kuhanje umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Umiješajte naribanu limunovu koricu i gustin pa smjesu razrijedite sa malo hladnog mlijeka.

Ostatak mlijeka prokuhajte pa dodajte u umućene žumanjke stalno miješajući. Stavite kremu na laganu vatru i kuhajte miksajući dok se ne zgusne. Kremu prekrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi.

Maslac sobne temperature i šećer u prahu pjenasto umutite, dodajte limunov sok i izmiješajte sa ohlađenom kremom.Voćni sloj spremite tako što ćete mljevenu želatinu potopiti u 2 žlice hladne vode da nabubri. Smrznute višnje i šećer stavite da kuhaju.

Kad voće prokuha, dodajte gustin razmućen sa 4 žlice vode i kuhajte otprilike 2 minute. Višnje zignječite jer će se kolač ljepše rezati. Posudu sa voćem sklonite sa vatre, dodajte limunov sok i želatinu pa dobro izmiješajte da se želatina istopi.

Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ako stavljate želatinu u listićima, namočite je u vodu da omekša pa ocijedite i umiješajte u voće. Na komad biskvita rasporedite kuhane višnje pa kremu od žumanjaka. Pokrijte drugim biskvitom pa prelijte toplom čokoladnom glazurom. Spremite u hladnjak. Kad se krema stegne, kolač režite na kocke i ukrasite polovicama višnje.

Glazuru spremite tako što ćete u maloj posudi za kuhanje namočiti želatinu u mješavini vode i limunovog soka. Pustite da nabubri. Čokoladu razlomite na komade pa prelijte toplim, ne vrelim, slatkim vrhnjem. Stavite na paru i miješajte dok se čokolada ne istopi.

Sklonite sa vatre. Želatinu rastopite na laganoj vatri pa u tankom mlazu umiješajte u toplu čokoladu stalno miješajući.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.