može biti opasno

Ovih sedam namirnica je bolje ne zamrzavati: Sir, tjestenina...

Foto: Dreamstime
Ovih sedam namirnica je bolje ne zamrzavati: Sir, tjestenina...
20.01.2019.
u 16:38
Nakon zabave, preobilnih ručkova i roštilja vrlo vjerojatno će vam ostati višak hrane. Tad je najlakše hranu zamrznuti, ali neke namirnice mogu promijeniti teksturu, hranjivost, pa čak biti i opasne
Pogledaj originalni članak

Ovu hranu bolje nemojte zamrzavati. Probajte ju iskoristiti za pripremu nekog drugog jela, pojesti idući dan, ili u najgorem slučaju bacite.

1. Već odmrznuto meso, riba i morski plodovi

Kada se hrana kao što su meso, plodovi mora i piletina jednom odmrznu, trebaju se pojesti.

Ove namirnice se ne mogu ponovno zamrznuti za buduću uporabu jer prilikom odmrzavanja raste broj bakterija, a zamrzavanjem se mogu zamrznuti i te bakterije.

Postoji iznimka. Ako se te vrste hrane odmrznu u hladnjaku koji radi na 5 ° C ili niže, moguće ih je ponovno zamrznuti, piše Daily Mail.

2. Skuhana tjestenina

Ako imate ostatke tjestenine, može biti primamljivo dio zamrznuti za kasnije korištenje. Međutim, nakon što tjesteninu odmrznete, možete završiti s rezancima koji su apsorbirali previše vode i postali neukusni, meki i u prilično raspadnutom stanju.

Ako već imate zamrznutu tjesteninu, postoji jedan trik s kojim biste ju mogli pripremiti za jelo, a da izbjegnete nuspojave odmrzavanja. Prije nego odmrznute rezance, stavite ih u posudu s kipućom slanom vodom na nekoliko trenutaka kako biste ih oživjeli i ponovno mogli jesti.

3. Meki sirevi

Dok se tvrdi sirevi kao poput cheddara dobro zamrzavaju, meki sirevi, uključujući Brie, Camembert, kozji sirevi i Ricotta nisu za zamrzavanje.

Te vrste sireva će, ako se zamrznu, raspasti na male djeliće i prilikom odmrzavanja će se njihova tekstura promijeniti.

Ostali sirevi koji se mogu zamrznuti su Parmezan, Gouda i švicarski sirevi.

4. Avokado

Postoje dva oprečna mišljenja o tome može li se ili ne avokado zamrzavati. 

Dio nutricionista kaže da se avokado, isto kao i ostalo voće, može zamrzavati. Potrebno ga je prepoloviti, izvaditi košticu ili ga pretvoriti u pastu, staviti u vrećicu za zamrzavanje s komadićem limuna i zamrznuti. 

S druge strane, publikacije kao što je Delish pišu da se avokado ne smije zamrzavati. Oni kažu da voće gubi svoju svilenkastu teksturu kada se odmrzne, kao i dio okusa.

5. Pržena hrana

Ako vam je od ručka ostala pržena hrana, vjerojatno je najbolje da ju stavite u hladnjak ili da ju bacite ako ne mislite da ju više nećete jesti.

Prženu hranu nema smisla zamrzavati jer hrskavi dio mesa će prilikom odmrzavanja postati gnjecav nered.

6. Mlijeko

Ako imate previše mlijeka, stavljanje viška u zamrzivač može uzrokovati zgrušavanje istog prilikom odmrzavanja. 

Ne preporučuje se ovakvo mlijeko piti ni miješati sa žitaricama. Ali, odmrznuto mlijeko ne treba bacati. Unatoč promijenjenoj teksturi, odmrznuto mlijeko se može koristiti bez ikakvih problema koristiti za  kuhanje.

7. Krastavci

Iako se puno povrća može smrznuti, krastavci se ne smiju smrzavati zbog visokog sadržaja vode. Povrće poput celera, zelene salate, tikvica i kupusa također treba čuvati izvan zamrzivača.

Povrće koje se može zamrzavati uključuje luk, bundeve, rajčice i kukuruz. Banane se također mogu zamrznuti i savršene su za korištenje u frapeima, prenosi 24sata.hr. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.