Centralna banka BiH

Ove godine inflacija bi trebala biti devet posto

Ove godine inflacija bi trebala biti devet posto
20.01.2023.
u 17:47
U tekućoj godini očekuje se postepena stabilizacija inflacijskih očekivanja. Projekcije inflacije i dalje su neizvjesne, navodi se iz CB BiH
Pogledaj originalni članak

Očekivana agregirana inflacija za tekuću 2023. godinu u Bosni i Hercegovini iznosi devet posto, objavila je Centralna banka BiH.

Rezultati ankete provedene u prosincu 2022. godine ukazuju na postepenu stabilizaciju kratkoročnih inflacijskih očekivanja za tekuću 2023. godinu, u kojoj se očekuje i dalje visoka inflacija, ali značajno niža nego u 2022. godini.

Očekivana agregirana inflacija za tekuću 2023. godinu iznosi 9%. Evidentno je da su očekivanja vezano za inflaciju kontinuirano rasla u protekloj godini, jer su ranije ankete davale niže projekcije (4,8% u martu i 6,7% u septembru prošle godine), a sve u skladu da cjenovnim kretanjima tokom 2022. godine. U tekućoj godini očekuje se postepena stabilizacija inflacijskih očekivanja. Projekcije inflacije i dalje su neizvjesne, a prolongirani efekat šokova očekuje se i u narednom periodu.

Pored globalnih faktora, koji dominantno određuju kretanje inflacije, razumno je očekivati da će razlike u stopi inflacije među zemljama u velikoj mjeri ovisiti i o fleksibilnosti, strukturi i potencijalu domaćih ekonomija.

Rezultati ankete dalje upućuju da će očekivana stopa inflacije za 2024. godinu značajno oslabiti i učesnici su prema posljednjem krugu anketiranja indicirali da bi trebala iznositi 4,8%. Upravljanje i stabilizacija inflacijskih očekivanja bitno utječe na cjenovnu stabilnost i odraz je povjerenja u mjere monetarne politike, kredibilnost i efikasnost monetarne vlasti.

S tim u vezi, Centralna banka Bosne i Hercegovine, kao važan segment komunikacijske strategije, od ožujka 2019. godine redovno, provodi Anketu o inflacijskim očekivanjima, sa ciljem analize i kontinuiranog praćenja inflacijskih očekivanja ekonomskih subjekata. Sudionici ankete su predstavnici financijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva.

Aktualno ubrzanje inflacije, te interes domaćih i stranih institucija dodatno skreće pažnju na rezultate navedenog istraživanja, te se od 2022. godine anketa sprovodi na tromjesečnoj osnovi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.