Intenzivan program posjeta predsjedatelja Čovića Izraelu

Otvoren put jačanju suradnje u svim oblastima, uključujući i gospodarstvo

Otvoren put jačanju suradnje u svim oblastima, uključujući i gospodarstvo
09.06.2022.
u 14:23
Pogledaj originalni članak

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović u nastavku je posjeta Izraelu razgovarao s predsjednikom države Isaacom Herzogom i ministrom za pitanja Jeruzalema u izraelskoj vladi Ze'evom Elkinom. Teme oba razgovora bili su bilateralni odnosi, gospodarska suradnja i trenutačna situacija u Bosni i Hercegovini.

Važnost posjeta

Tijekom vrlo sadržajnog programa u Izraelu, predsjedatelj Čović posjetio je i državni parlament Knesset, gdje je službeno dočekan i pozdravljen.

- Čast mi je biti dočekan na takav način u Knessetu tijekom važnih i konstruktivnih razgovora između Bosne i Hercegovine te Izraela - istaknuo je Čović.

Imao je i poseban razgovor s pročelnikom Odbora za obranu i vanjske poslove Knesseta Ramom Ben Barakom. U fokusu razgovora bile su teme koje se tiču poboljšanja unutarnje sigurnosti građana dviju zemalja, kao i jačanje suradnje BiH i Izraela na različitim razinama.

Boravak u Jeruzalemu Čović je iskoristio i za obilazak i posjet svetim mjestima triju velikih svjetskih religija (judaizma, kršćanstva i islama), i to, kako je istaknuo, u vremenu koje postaje sve izazovnije za čovječanstvo.

- Mir i stabilnost moraju ostati naši zajednički prioriteti - poručio je Čović.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH ranije je, tijekom posjeta Izraelu, posjetio Yad Vashem, svjetski memorijalni centar holokausta. Tom prigodom Čović je sudjelovao u ceremoniji sjećanja i položio vijence u spomen na šest milijuna Židova ubijenih u holokaustu. Odajući najdublje poštovanje, Čović je potvrdio da će u svojstvu predsjedatelja Doma naroda raditi na donošenju neobvezujuće radne definicije antisemitizma u Bosni i Hercegovini.

Izjavio je kako se svjetski čelnici moraju okupiti i zavjetovati se da više nikada neće dopustiti da se užasi holokausta, kao jedne od najmračnijih stranica u povijesti čovječanstva, ponove. Nakon svečanog obraćanja, Čović je položio vijence u Domu sjećanja.

Također se sastao i s Benjaminom Netanyahuom. Tijekom sastanka, dužnosnici su govorili o domovinskoj sigurnosti, bilateralnim odnosima, gospodarskim ulaganjima te cjelokupnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Različite mogućnosti za unaprjeđenje odnosa između Bosne i Hercegovine i Izraela treba iskoristiti maksimalno, istaknuli su tijekom susreta. Čović je također izvijestio Netanyahua o svojim nadolazećim nastojanjima da donese pravno neobvezujuću definiciju antisemitizma, kako bi se Bosna i Hercegovina pridružila drugim zemljama širom svijeta koje rade na suzbijanju zla antisemitizma.

Bosna i Hercegovina i Izrael imaju uspostavljene diplomatske odnose, ali suradnja u mnogim oblastima daleko je ispod željene razine.

Primjeri ulaganja

Sama činjenica da Izrael nerezidentno pokriva BiH dovoljno govori koliko su ti odnosi zapostavljeni. Čovićev posjet Državi Izrael očito je u cilju jačanja suradnje u mnogim segmentima, a posebno se izdvaja gospodarski, gdje je neupitan potencijal. Dobar primjer izraelskog ulaganja u BiH je mostarski Aluminij, koji je oživljen upravo zahvaljujući investitoru iz Izraela.

U međunarodnim odnosima utjecaj Izraela također je velik i suradnja s ovom državom Bosni i Hercegovini pruža mnoge mogućnosti i na globalnom planu. Čovićev posjet svakako bi trebale pratiti i naknadne aktivnosti drugih državnih i gospodarskih institucija, kako bi učinak ovog službenog posjeta bio što veći.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.