Tuzlanska županija preuzima troškove

''Otvaranje poduzeća besplatno, svima u FBiH koji će slijediti naš primjer spremni smo pomoći''

''Otvaranje poduzeća besplatno, svima u FBiH koji će slijediti naš primjer spremni smo pomoći''
24.12.2021.
u 14:00
Našli smo način da sve ono što novi poduzetnici budu morali platiti prilikom osnivanja tvrtki mi njima refundiramo. Time izravno doprinosimo lakoći poslovanja i stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta - istaknuo je premijer Hodžić za Večernji list
Pogledaj originalni članak

Svaka olakšica u kriznom razdoblju tvrtkama i njihovim radnicima dobro dođe. Pogotovo u zemljama poput Bosne i Hercegovine koja se stalno bori s nekom vrstom krize, a ova u pandemiji posebno ju je dotukla jer su se ujedinile zdravstvena, gospodarska i energetska kriza, piše Večernji list BiH.

Na potez koji bi mogle slijediti i druge županije odlučila se Vlada Tuzlanske županije na čelu s premijerom Kadrijom Hodžićem. Naime, od 1. siječnja Vlada TŽ-a, prva u Federaciji BiH, odlučila je refundirati troškove osnivanja tvrtki.

Doprinos lakoći poslovanja

- Suočeni sa sve većim izazovom koji se manifestira kroz odlazak mladih osoba iz Bosne i Hercegovine, a u želji da njima, ali i svima onima koji imaju poduzetnički duh i žele pokrenuti vlastitu poslovnu priču, olakšamo prve korake i time pomognemo njima, ali i društvu u cjelini, odlučili smo se za pokretanje tzv. tax free modela podrške. Ovo je naš pokušaj odgovora i na one segmente na koje zbog nenadležnosti županijske razine vlasti nismo mogli izravno utjecati. Na primjer, imate niz nameta, pristojbi i drugih davanja koja se tiču federalnog ili lokalnih razina vlasti, na koje mi kao županija nismo mogli utjecati. Vezano uz to našli smo način da sve ono što novi poduzetnici budu morali platiti prilikom osnivanja tvrtki mi njima refundiramo. Time izravno doprinosimo lakoći poslovanja i stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta - istaknuo je premijer Hodžić za Večernji list. Pitamo ga i koliko će konkretno ova mjera olakšati pokretanje gospodarstva s obzirom da troškovi samo za obrte znaju iznositi i više tisuća maraka prilikom osnivanja, što mnoge i odbija od želje da ulažu u BiH. - Pa kako upravo rekoh, s planiranih pola milijuna KM za iduću godinu, ovim modelom olakšavamo upravo taj prvi, a možda i najteži korak budućim gospodarstvenicima. Planirali smo sredstva za refundiranje pristojbe čije je plaćanje zakonski obvezno, a u obzir ćemo uzeti i sve ostale parafiskalne namete koji su određeni zakonima prilikom osnivanja gospodarskih društava odnosno obrta. Kada je riječ o procedurama, one će biti najjednostavnije, uz podnošenje dokumentacije i dokaza o osnivanju. Na osnovi toga izrađivat će se odluke o povratu sredstava, a novac će se isplaćivati izravno iz Ministarstva financija TŽ-a. Smatramo da je to značajna podrška i vjerujem da će mnogi koji su razmišljali o osnivanju vlastitog biznisa njome biti ohrabreni. Ovo je značajan oblik podrške i mladima da na početku procesa pokretanja biznisa imaju otvorena vrata i financijsku potporu - poručuje tuzlanski premijer.

Prezentirati iskustvo

Dao je svoje mišljenje i na pitanje može li ova mjera biti primjer i ostalim lokalnim zajednicama u FBiH. - Posebno nas raduje činjenica da je Tuzlanska županija, kao županija gospodarstvenika i županija s najvećim brojem obrta u Federaciji BiH, prva u provođenju ovakvog poticaja. Mislimo da bi sve županije, ali i lokalne zajednice mogle izdvojiti određena financijska sredstva, makar ona bila i simbolična, da krenu ovim putem. Ako nekome bude trebala i pomoć pri realizaciji ovakvog programa, spremni smo prezentirati naše iskustvo i pomoći u pokretanju istih ili sličnih projekata i u drugim sredinama. Kada je u pitanju održivost ove mjere, moramo istaknuti da će ublažavanje, odnosno subvencioniranje parafiskalnih nameta pri osnivanju gospodarskih društava i obrta poduzetnicima i obrtnicima omogućiti inicijalne uštede, a istodobno će u konačnici dovesti i do povećanja proračunskih prihoda, tako da sigurno možemo govoriti o samoodrživosti ovog projekta - zaključio je u razgovoru za Večernji list tuzlanski premijer Hodžić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.